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Re: Our file Number LR -03 -281; Taxability of handling charges

This is in response to your request for guidance on the taxability for the above
subject. I have scanned your questions into this letter, followed by our response. 

We are seeking guidance on the taxability of handling charges. Our

specific product taxability questions are detailed below. It would be

helpful to us if you indicate any statutes or authorities you use. 

Questions: 

1. Are separately stated handling charges subject to sales or use

tax in Oklahoma? 

Our Response: No, see Commission Rule 710: 65 - 19 - 70 subsection ( f). 

2. If a company combines shipping and handling charges on the

invoice ( although apart from the rest of the invoice), how do the

following effect the taxability of handling charges? 

a) Time of passage of title

Our Response: No effect. 

b) Right of purchaser to determine the cost and means of delivery

Our Response: No effect. 

c) Who received financial benefit from the delivery

Our Response: No effect. 

d) Who undertook the risk of damages or loss during delivery

Our Response: No effect. 
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3. How are " handling charges" defined ?" 

Our Response: The term " handling charges" is not defined in the

Oklahoma Sales Tax Code. However, handling charges associated with the
sale of tangible personal property, if they represent an element of

cost to a seller, should be included in " gross receipts" or " gross

proceeds ", the total amount of consideration for the sale of any

tangible personal property or services. See subsection ( b) of the above

rule. 

This response applies only to the circumstances set out in your
request of December 1, 2003. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), 

this Letter Ruling may be generally relied upon only by the entity to
whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been

accurately and completely stated, and that there has been no change in
applicable law. If I can be of further assistance, please feel free to

contact me. 
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