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TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
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TONY MASTIN, DIRECTOR

December 3, 2003

Re:  Our File Number LR-03-239; Taxability of sales of fertilizers, etc.

This is in response to your inquiry concerning your company’s resale of its
products and charging sales tax thereon.

Oklahoma Statutes Title 68 Section 1354(1)(A) specifically levies a sales tax on

the sale of tangible personal property except newspapers and periodicals. Your products,

are considered tangible

personal products and would be taxable in Oklahoma unless your customer is an exempt
entity.

Section 1358 of the Oklahoma Statutes provides exemption from sales taxes for
certain enumerated items purchased and used in farming, ranching, and other agricultural
operations, including sales of feed, fertilizer, pharmaceuticals, biologicals, seeds, plants,
and pesticides, when sold to a person regularly engaged in farming or ranching, for profit,
and the items are to be used and in fact are used in agricultural production. See
subsection 5 (a), (b), (c), (d) and (e); copies are enclosed. The exemption provided in
these paragraphs shall only be granted and extended to the purchaser where the items are
to be used and in fact are used in the production of agricultural products.

The agricultural exemption found at Title 68 O.S. Section 1358 is the subject of
Commission Rule 710:65-13-15; see subsections (a), (b), (c), (d), (e) and (f). The
procedure to qualify for the exemption is set out in Section 1358.1 and Rule 710:65-13-
18. Further, a vendor who makes a sale to an agricultural permit holder may relieve
himself of liability if he follows the requirements as set out in Rule 710:65-7-6 and
710:65-7-11.
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Therefore, Corporation, provided it follows the
requlrements c1ted above ‘may properly exempt the sale of its |
) to the holder of an agricultural exemption permit.

Accordingly, the holder of an agricultural exemption permit may properly
purchase the o to be used in
agriculture exempt from sales tax provided it is used solely, in accordance with the
statutes, in the production of agricultural products.

Since you will be making sales in the state of Florida, questions regarding the
taxability of transactions which occur in Florida should be addressed to their taxing
authorities.

Copies of the statutory references and rules are enclosed. If I can be of further
assistance, please feel free to contact me.

This response applies only to the circumstances set out in your request of
November 5, 2003 Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may
be generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all
pertinent facts have been accurately and completely stated, and that there has been no
change in applicable law.

Sincerely,
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renda J. Sullivan
Tax Policy Analyst
Enclosures



