
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

December 8, 2003

MMISSION
PHONE ( 405) 521. 3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

Re: Our File Number LR -03 -206; Sales and use tax on class fees, floral labor and frame
labor

This is in response to your inquiry concerning the subject referenced above. Your

questions are set out below. Each is followed by our response. 

Class Fees

1. Lump sum class fee includes labor and materials, which are not stated separately. Is the

lump sum fee taxable? 

Response: I cannot distinguish this scenario from the next one below. Please advise the

difference between them. 

2. Class fee charged. provided the materials free of charge. We accrue use tax on the
materials. Is the class fee taxable? 

Response: I cannot distinguish this scenario from the one immediately above. In both cases, 

provides both the class and material. Please advise if there is a difference between the

two scenarios. I can say that for those instances where has purchased materials for
resale and then gives them away, free of charge, in Oklahoma, the correct tax to be accrued and
remitted by is sales tax not use tax. However, where a charge for a class includes the

right to both attend a class and to receive the materials that are to be used in the class, and the

charge for the materials is not separately stated, the entire fee charged is subject to sales tax. 

3. No fee charged for class, provides the materials free of charge. We accrue use tax

on the materials. Is this correct? 
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Response: State and local sales taxes rather than use taxes need to be accrued and remitted

by

4. Class fee charged. Vendor provides the materials free of charge. Is the class fee taxable? 

Response: The class fee charged by is not taxable. The third party vendor who is
giving the material away owes sales tax on the material if they are withdrawing the material from
an inventory held in Oklahoma for resale or use tax if they brought the material into Oklahoma
from outside Oklahoma. 

5. Class fees are charged. Customer provides the materials. Customer pays sales tax at the

register when purchasing materials. Is class fee taxable? 

Response: No, the class fee is not taxable since class fees are not a service on which the sales
tax in Oklahoma is levied. 

Floral Labor

1. Is the make up charge ( labor) taxable? 

Response: No. In Oklahoma, separately stated alteration charges are not part of the taxable
selling price" of tangible personal property that is sold. Please see Oklahoma Tax Commission

Rules 710:65 -19 -158 and 710:65 -19 -159. Copies are attached. 

Frame Labor

Is the labor taxable? 

Response: No. In Oklahoma, separately stated alteration charges are not part of the taxable
selling price" of tangible personal property that is sold. Please see Oklahoma Tax Commission

Rules 710: 65 -19 -158 and 710:65 -19 -159. Copies are attached. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of October 1, 
2003. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally relied
upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been
accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable law. 

If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 
OKLAHOMA TAX COMMISSION

Michael G. Pillow

Tax Policy Analyst


