
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

October 20, 2003

MMISSION
PHONE ( 405) 521- 3133

FACSIMILE ( 405) 522.0063

Re: Our file number LR 03- 189; Income Tax - Pass -Through Entity Withholding

Dear

This is in response to your inquiry of September 23, 2003 regarding Oklahoma income tax
withholding required of pass- through entities on distributions made to non-resident members. 
Following is an exact restatement of your questions and our response thereto. 

Question 1: 

As the taxable income on pass tiro entities is famished to an entity member on a Form K-1 rather than
actual cash distributed what should the withholding be based on and when should tax be withheld? The
due date for pass thru entities is March 15 for " S" corps and April 15 for partnership, trusts, and LLC's. 
As these tax returns can be very complex and the taxable income can be different than book income
there is no way of knowing what taxable income is until the return is completed (possibly as late as
October 15, with approved extensions). 

Response: 

rithholding is required at the time of the distribution. In the case ofS -Corporations; general, limited, or limited liability
partnerships; and limited liability companies, withholding offivepercent (S%) is required on the Oklahoma portion ofthe cash

distribution or the Oklahoma net distributed income ifdeterminable at the time ofdistribution. 

Question 2: 

Some pass thru entities have out of state income as well as Oklahoma income, what is the guidelines
for withholding Oklahoma income tax on cash distributions to members from pass thru entities where
the entity has both Oklahoma taxable income and non -Oklahoma taxable income. 

Response: 

Wlithholding is only required on Oklahoma source income distributed to non-resident members. 
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Question 3: 

What is the guidelines ( sic) for distributions from entities which have income exempt from Oklahoma

income tax ( ie U.S. Government interest)? What are guidelines for withholding and paying the withheld
tax to Oklahoma in the above situations? It appears if remittance is required, before the tax returns are
completed, the remittance will have to be on an estimated basis. What are regulations on penalties and

interest if the estimated withheld tax is incorrect? Where there are several pass thru entities in a related

group and some entities will have a pass thru loss which will offset part or all of the income from the
other entities. What are guidelines in this circumstance? 

Response: 

1Vith regards to income exemptform Oklahoma income tax, pass-through entities making distributions ofincome not subject
to Oklahoma income tax are not required to withhold on those distributions. Title 68 O.S. 5 2385.31 specifies the penalties
on thepass-thynugh entityfor under withholding. A copy is enclosedforyour review. w. 

respect to the loss offset, withholding is still required on the taxable distributions. Ifdistributions are madefrom one
pass-through entity to anotherpass- thrnugh entity withholding is not required on those distributions: 

This response applies only to the circumstances set out in your request of September 23, 2003. 
Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally relied upon only by
the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and completely
stated, and that there has been no change in applicable law. 

If I can be of further assistance, please feel free to call me at ( 405) 521- 3133. 

Sincerely, 

FOR

THtKauann
MA TAX COMMISSION

Michael

Tax Policy Analyst


