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Re:  Our File Number LR-03-167; Tax status for gift transactions
Dear

Please be advised that when a vendor makes a withdrawal from its inventory of items that
are distributed as free or gift items, it is required to accrue sales or use tax on the sales values of
the items withdrawn. “Sales value” is defined in Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-1-2

which provides in part (E):

“Otherwise, “sales value” means the larger of either the vendor’s cost at the time the
exempt purchase of goods was made, or the price at which it would be sold to the vendor’s best
customer in the ordinary course of business.”

Additionally, tangible personal property purchased out of state and shipped into
Oklahoma for use or consumption is subject to use tax pursuant to Title 68, Section 1402 of the
Oklahoma Statutes.

Therefore, the "free gift items" given to a host or hostess of a sales solicitation party are
subject to Oklahoma use tax. Your company should remit use tax based on the "sales value" of
the products. Oklahoma use tax is a combination of the state rate of four and one-half percent (4
/2%) and any applicable city or county tax. If [ can be of further assistance, you may contact me
at (405) 521-3133.

- This response applies only to the circumstances set out in your request of August 19,
2003. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally relied
upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been
accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable law.

Sincerely, )W
é% ’ Sulhgin
Tax Policy Analyst
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