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Vendor requirement on third party

This is in response to your inquiry regarding the documentation or regulation that
is required to show vendors' exempt status on third party shipments when there is no tax
presence in the State of Oklahoma. 

You stated that your company, hereinafter "

is located in the State of Michigan; makes purchases of press supplies from vendors and

has them drop shipped to resale customers in Oklahoma. Accordingly, you do not pay or
Charge sales tax due to the resale status of customers and inter -state commerce. You

indicated that ` has no presence in the State of Oklahoma and does not exist in
Oklahoma." 

Please be advised that Oklahoma sales tax is levied on transactions that occur

within Oklahoma. Use tax is levied on a transfer of title or possession of tangible

personal property purchased out of state and subsequently brought into Oklahoma for
storage, use or consumption pursuant to Title 68, Section 1402 of the Oklahoma Statutes. 

Additionally, for sales shipped to Oklahoma residents which are solicited through
advertisements and direct mailings, telephone orders, an out-of-state vendor would be
required to collect Oklahoma use tax if it has a physical connection with Oklahoma, such
as agents, a business situs, inventory or other property, or affiliates operating in
Oklahoma under its authority. If an out-of-state vendor should have agents making sales
from inventory within this state, the out-of-state vendor would be required to collect
Oklahoma sales tax, as might also be the case if the out-of-state vendor were to travel to

2501 NORTH LINCOLN BOULEVARD • OKLAHOMA CITY • OKLAHOMA 73194

IT IS OUR MISSION TO SERVE THE PEOPLE OF OKLAHOMA BY PROMOTING TAX COMPLIANCE THROUGH QUALITY SERVICE AND FAIR ADMINISTRATION



shows, fairs or exhibitions, deliver and install equipment or machinery, etc., in
Oklahoma. 

If your company lacks sufficient physical connection with Oklahoma, as set out in
the criteria above, it cannot be required to register for sales or use tax. Further, 

Oklahoma cannot require your company which has no connection with Oklahoma, to
register to collect the state and any local sales or use taxes on taxable sales. As a result, if
the sale transaction described in your correspondence is made from an inventory point
outside Oklahoma, by common carrier, you should obtain a resale certificate that states
that your customer is making the purchase for resale. A copy of your customer's home
state sales tax permit should be obtained to show that your customer is in the business of

reselling the articles being purchased. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of April
25, 2003. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent
facts have been accurately and completely stated, and that there has been no change in
applicable law. If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 

Brenda J. Sullivan

Tax Policy Analyst


