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TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

April 9, 2003

PHONE ( 405) 521 -3133
FACSIMILE ( 405) 522 -0063

RE: Our File Number LR -03 -045; Tax treatment ofmail order gift

transactions /shipped to a recipient

This is in response to your request for a ruling on the transactions described in
your correspondence pertaining to your client' s mail order gift business operations as to
their sales or use tax collection responsibility in Oklahoma. 

Please note the pertinent Oklahoma regulations concerning the administration of
sales tax in Oklahoma Tax Commission

Oklahoma Statutes clearly place the burden on the seller to collect and remit sales
tax on the sale of taxable personal property and services, as the statute requires the
consumer or user to pay sales tax to the seller to be held in trust for the state. 
Consumer" or " user" means a person to whom a taxable sale of tangible personal

property is made or for whom a taxable service is performed." ( 710: 65 -1 - 7). " For

consumer use tax purposes, it is presumed that tangible personal property sold, leased or
rented by any person for delivery in this state is sold, leased or rented for storage, use or
other consumption in this state. The burden of proving the contrary is on the purchaser." 
710: 65 -1 - 4 ( b) and 68 O. S. § 1365). A sale as defined pursuant to Title 68 Section 1352

15), is " the transfer of either title or possession of tangible personal property for a
valuable consideration...." " Consideration" means and includes, but is not limited to the

price arrived at between the purchaser and vendor...." ( 710:65 - 1 - 2). 

Consequently, the purchaser of a mail order gift is the consumer to whom a
taxable sale is made. The tax consequence is upon the purchaser rather than the recipient

of the mail order gift. Although, the recipient receives the gift, the purchaser benefits

from the purchase because of the consideration given. The responsible parties to a mail
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order gift transaction are the Vendor, the seller of the tangible personal property and the
Vendee, the purchaser of the mail order gift. Further, the sale transaction of a mail order

gift is consummated when the transfer of either title or possession of tangible personal

property occurs. 

Oklahoma sales tax is levied on transactions that occur within Oklahoma. Use tax

is levied on a transfer of title or possession of tangible personal property that occurs
outside Oklahoma, i.e. property purchased out of state and subsequently brought into
Oklahoma for storage, use or consumption pursuant to Title 68, Section 1402 of the

Oklahoma Statutes. 

A vendor selling into Oklahoma, from an inventory of goods located outside
Oklahoma, with delivery made via a common carrier, does not have nexus for either sales
or use tax in Oklahoma solely as a result of such sale. Provided, however, if the vendor

has a physical connection with Oklahoma as a result of other activities, the nexus created

by those activities would require, at the least, the vendor to register as a use tax vendor
and charge, report and remit Oklahoma state and any local use tax in effect at the point in
Oklahoma at which the goods are to be used. Please refer to Oklahoma Tax Commission

rule 710:65 -15 -1 titled Sales related to interstate commerce. 

Your request for a ruling of the following specific issues is being based upon the
facts that you submitted under item 1 of your correspondence and Oklahoma Statutory
and Commission Rules referenced above. The subsections noted below in our responses

are in reference to Commission Rule 710: 65 -15 -1. 

1.) Does Company have a Oklahoma sales or use tax collection responsibility for the
transactions described in the following scenarios: 

a. Purchaser, Recipient and Warehouse all located within Oklahoma. 

Our Response: Yes, see subsection (b). 

b. Purchaser and Warehouse are located within Oklahoma, Recipient is not. 

Our Response: No, see subsection (b)( 2)( B). 

C. Purchaser and Recipient are located within Oklahoma, Warehouse is not. 

Our Response: Potential for use tax. Use tax attaches to items brought into

the state. See subsection (c)( 1)( A) and 68 O.S. § 1402. 

d. Purchaser is located within Oklahoma, Recipient and Warehouse are not. 

Our Response: No, see subsection (b)( 2)( B). 



e. Purchaser is located outside of Oklahoma, Recipient and Warehouse are
within Oklahoma. 

Our Response: Yes, see subsection (b)( 1). 

f. Purchaser and Warehouse are located outside of Oklahoma, Recipient is
within Oklahoma. 

Our Response: Potential for use tax, same as ( c) above. 

2. If, under any of the scenarios posed above, Company does not have a sales or use
tax collection responsibility because of the " gift" nature of the transaction, does
the fact that the Purchaser and the Recipient are different people at different

addresses, coupled with the gift nature of Company' s business, provide sufficient
evidence that the transaction is a gift? 

Our Response: Under Oklahoma law, it is irrelevant that the Purchaser and
the Recipient are different people or that the purchase is a gift. As stated above, 

the purchaser of a mail order gift is the consumer to whom a taxable sale is made. 
The tax consequence is upon the purchaser rather than the recipient of the mail
order gift. Although, the recipient receives the gift, the purchaser benefits from
the purchase because of the consideration given. As previously stated, the
responsible parties to a mail order gift transaction are the Vendor, the seller of the

tangible personal property and the Vendee, the purchaser of the mail order gift. 

Please find enclosed Statutes and Commission rules referenced above. If I can be
of further assistance please contact me. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of
February 14, 2003. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may
be generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all
pertinent facts have been accurately and completely stated, and that there has been no
change in applicable law. If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 

J4
Brenda J. Sullivan

Tax Policy Analyst

Enclosures


