
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

March 3, 2003

PHONE ( 405) 521 -3133
FACSIMILE ( 405) 522 -0063

Re: File Number LR -03 -023; Questionnaire (signage, installation, freight, etc.) 

This is in response to your inquiry concerning your company' s sale of custom made
signage in Oklahoma. I have scanned your fact scenario and questions into this document, 
followed by our responses. Our responses are based on the fact situation set out in your
letter. 

Please note the following comments regarding vendor's responsibilities for taxable
sales transactions made in Oklahoma: 

Oklahoma sales tax is levied on transactions that occur within Oklahoma. Use tax is levied

on a transfer of title or possession of tangible personal property that occurs outside
Oklahoma, i.e. property purchased out of state and subsequently brought into Oklahoma for
storage, use or consumption pursuant to Title 68, Section 1402 of the Oklahoma Statutes. 

The determination as to which city or county tax is due depends on the physical location of
the transfer or the point of sale of the items subject to sales tax. " Point of Sale" is defined

at Section 1352 ( 13) of Title 68 and Commission Rule 710:65 - 17 -1. Note: Oklahoma sales

tax is a combination of the state rate of four and one -half percent ( 4 1/ 2 %) and any

applicable city and county sales tax. The use tax is the same as the sales tax rate. Also see

the chart for sales and use tax rates. 

We are doing our annual update of our tax files to be sure that we are aware of any new
sales /use tax issues that would affect our company. We are a company that sells custom
made signage into your state where we are currently registered. The signage is either

attached to a building or a pole that is concreted into the ground. We contract with an
independent contractor to install the signs. The installation charges are separately stated

2501 NORTH LINCOLN BOULEVARD • OKLAHOMA CITY • OKLAHOMA 73194

IT IS OUR MISSION TO SERVE THE P: E OF OKLAHOMA BY PROMOTING TAX COMPLIANCE THROUGH QUALITY SERVICE AND FAIR ADMINISTRATION



on the billing and include charges for surveys, permits, engineering and repairs. We also

contract with an independent freight carrier to deliver the sign to the site for installation. 
All freight charges are separately stated on the billing. Both the installation and the
freight are charged to the customer at a rate higher than our companies cost. 

Our questions based on the above circumstances are as follows. 

At the point of sale should we as the seller be charging the customer
sales tax or is this a case where we would pay use tax? 

Our Response: Sales tax would be due since you make deliveries
using an independent freight carrier and have an independent
contractor to perform the installation. 

If this is a case of use tax, how is the use tax calculated? 

Our Response: Please see the above comments noting sales and use
tax rates. 

Should tax be charged on the freight? 

Our Response: The sales tax treatment of transportation and delivery
charges, i.e. freight is governed by Oklahoma Tax Commission Rule 710: 65- 
19- 70 and Title 68 Oklahoma Statutes Section 1354 ( 1) ( C). Charges that

result from shipping merchandise to vendor's customers, i. e. the costs of

transportation from the vendor's inventory to the customer, are not subject to
sales or use tax, if they are separately stated. This exemption applies to all
sales, taxable and non taxable. 

Additionally, handling charges associated with the sale of tangible personal
property, if they represent an element of cost to a seller, should be included in
gross receipts" or " gross proceeds ", the total amount of consideration for the

sale of any tangible personal property or services. 

Should tax be charged on all components of the installation? 

Our Response: Since July 1, 1997, services related to the sale of signs have
not been subject to sales tax in Oklahoma. Therefore, only the charge, separately
stated from the services about which you inquire, for the sign itself is subject to
sales tax. Separately stated charges for installation, surveys, freight, engineering
and repairs and city permits are not subject to sales tax. Please refer to Oklahoma
Tax Commission Rule 710: 65 -19 -311. 

If tax is charged on the freight and installation, do we charge on the

selling price or only on the element of profit? 



Our Response: Sales tax is due on the " gross receipts" or " gross
proceeds" of the sale of the sign. See 68 O. S. Section 1352 ( 7). 

Are we obligated to collect local taxes in your state? 

Our Response: Yes. 

If we are obligated to collect the local tax should those taxes be
remitted to the state or the locality? 

Our Response: All applicable state, city and county sales tax are remitted to
the state for appropriate disbursements to city and county governments. 

Do you have any special rules or exemptions that apply to your
state relating to our situation? 

Our Response: If you separately state the charges for any repair parts used in
the repair of the sign in your invoice to your customer, you should charge sales tax
on the repair parts. Conversely, you may claim an exemption for resale on the
repair parts, using your Oklahoma sales tax permit, when the person who is actually
providing the repair invoices you. Please refer -.to Commission Rule 710: 65 -13 -200. 

Please provide any applicable code sections that would apply to
signage, installation and freight for our future reference. 

Our Response: Please refer to the rules referenced above also see

Commission Rules 710: 65 -19 -158 and 710: 65 -19 -159, relating to installation
charges. 

Enclosed find Statutory and Commission Rules referenced herein. If I can be
of further assistance please contact me. 

Sincerely, 

Brenda J. Su ivan

Tax Policy Analyst

Enclosures


