
OKLAHOMATAX, 
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

April 21, 2003

PHONE ( 405) 521 -3133
FACSIMILE ( 405) 522 -0063

Re: Our File Number LR- 03 -022A; Sales Tax on freight and handling charges. 

This is in response to your inquiry concerning whether your company is to charge sales tax on
items identified on the " Purchase Order Form" as " Est. Handling" and " Est. Freight ". 

Based on the wording of term number 4 of the agreement you faxed to us on April 16, 2003, and
on our telephone conversation ofApril 17, 2003, the charge titled " Est. Freight" is an estimated charge for
the freight from the manufacturer to showroom. Therefore it is subject to sales tax. 

Based on our telephone conversation, the charge titled " Est. Handling" is a charge that is equal to
6 percent of the amount entered in the space titled " merchandise total" which is added to the amount due. 

In your words, it is a " markup ". Since it is a flat rate that is added to each order and is not a charge

related to the service performed as a result of a purchaser requesting an item to be shipped from
location to the customer' s location, the charge is subject to sales tax. 

These responses are based on Oklahoma Tax Commission Rule 710:65- 19 -70. A copy is
enclosed. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of January 16, 2003. 
Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally relied upon only by the
entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and completely stated, 
and that there has been no change in applicable law. 

If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 
OKLAHOMA TAX COMMISSION

V) 

Michael G. Pillow

Tax Policy Analyst

2501 NORTH LINCOLN BOULEVARD • OKLAHOMA CITY • OKLAHOMA 73194

IT IS OUR MISSION TO SERVE THE PEOPLE OF OKLAHOMA BY PROMOTING TAX COMPLIANCE THROUGH QUALITY SERVICE AND FAIR ADMINISTRATION


