OKLAHOMA TAX COMMISSION

TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION RS PHONE (405) 521 3133
TONY MASTIN, DIRECTOR B Iy FACSIMILE (405) 522-0063

December 20, 2002

Re: Our File Number LR-02-216; Your File Number 5001-4; Sales tax on the sale of medical
devices.

Dear v

This is in response to your inquiry referenced above. Ihave set out your questions below and each
is followed by our response

1. If the vendor receives a prescription or work order from a practitioner (physician, surgeon,
etc.) for a medical device to be paid by the individual’s insurance carrier (not Medicare or
Medicaid), should the vendor charge sales tax to the insurance company?

Response: Sales tax is due on the sale of medical devices, unless the exemption for sales
reimbursed by Medicare or Medicaid applies.

2, If the insurance company refuses to pay the sales tax, how is the vendor supposed to
collect the sales tax?

Response: The Oklahoma Sales Tax Code, at 68 O.S. Section 1361(B) provides that the
sales tax due on a sale is to be added to the price and once added becomes a
part of the price. It further provides that it is recoverable in the same manner
as any other debt.

This response applies only to the circumstances set out in your request of November 20, 2002.
Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally relied upon only by the
entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and completely stated,
and that there has been no change in applicable law.

If I can be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
OKLAHOMA TAX COMMISSION
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M1chae1 G. Pillow
Tax Policy Analyst
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