December 16, 2002

Re: Our File Number LR-02-206; Canned Software
Dear

This is in response to your inquiry concerning the sales, franchise and income tax
treatments of transactions arising from the sale of canned sofiware. 1 have copied your fact
situtations and questions into this email and each question is followed by our response.

Fact Situation

XYZ is a manufacturer of "canned or prewritten" software (in a state other than your state), and
sells its software into several states, including your state. XYZ does not maintain a physical
location in your state, owns no property, and has no payroll in your state.

XYZ's software is sold by granting customers in your state a license to use the software. The
software is shipped to customers in the following manners:
e By mail or common carrier,

e Electronically via the telephone or

e Installed by XYZ employees at a location in your state.
In addition, as part of the installation process, XYZ employees may provide training.

In general, customers are not required to purchase service/maintenance agreements. If customers
purchase such an agreement, they are entitled to receive telephone service and minor software
updates. XYZ does not specifically allocate charges for its service/maintenance agreements
between the service elements and software updates. However, XYZ believes that most of such
charges should be allocable to the service elements of the agreements. The agreements are for a
term of 12 months and are renewable in increments of 12 months.

Sales & Use Tax




1. Is sales & use tax nexus created by XYZ's sale/licensing of its "canned or prewritten"
software in your state?

Response: If XYZ has employees working in the state, that contact is sufficient physical
connection with the company for the company to be required to charge and remit sales
tax on any sales completed by XYZ employees and use tax on any sales completed by
mail, common carrier or telephone. Please refer to Oklahoma Tax Commission Rule
710:65-21-3.

2. Ifthe answer to question 1 is yes, are XYZ's software installation and training activities
subject to sales & use tax? Does the answer change if they are contracted for and billed
separately from the software?

Response: If the installation and training activities are contracted for and billed
separately from the software, they are not subject to sales tax. Please refer to
Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-19-158.

3. Ifthe answer to question 1 is yes, are XYZ's service/maintenance agreements subject to
sales & use tax? Does the answer change if charges for the service elements and software
updates of the agreements are separately stated?

Response: Since the service/maintenance agreements provide for software updates, they
are subject to sales or use tax depending on which tax is due. Please see Oklahoma Tax
Commission Rule 710:65-19-52.

Income/Franchise Tax
1. Isincome/franchise tax nexus created by XYZ's sale/licensing of its "canned or
prewritten" software in your state?

Response: Yes. Please refer to Oklahoma Tax Commission Rule 710:50-17-3(9)

2. Is income/franchise tax nexus created by XYZ's software installation and training
activities?

Response: Yes. Please refer to Oklahoma Tax Commision Rule 710:50-17-3(11)

3. If the answer to either question 1 or 2 is yes, does the XYZ's sale/licensing of its "canned
or prewritten" software constitute a sale of tangible property for the purposes of
apportioning XYZ's income?

Response: Yes.

4. If the answer to either question 1 or 2 is yes, how are XYZ's service/maintenance
agreements treated for the purposes of apportioning XYZ's income?



Response: They are considered to be Oklahoma Sales and included in the sales
apportionment factor.

This response applies only to the circumstances set out in your request of November 8, -
2002. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally relied
upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been
accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable law.

If I can be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
OKLAHOMA TAX COMMISSION

Michael G. Pillow
Tax Policy Analyst



