OKLAHOMATX COMMISSION

TAXPOLICY AND RESEARCH DVISioN .~~~ PHONE (405) 521 3133
TONY MASTIN, DIRECTOR R A ﬁj : FACSIMILE (405) 522-0063

August 14, 2002

Re: Our File Number LR-02-144; Third party drop shipments.
Dear

This is in response to your inquiry concerning the subject referenced above. I have set
out your fact situation and issues below. Each issue is followed by our response.

FACTS

The company in question (Company A) manufactures its products in Europe. Company
A has a single location in the United States that is outside Oklahoma. It warehouses new
products at this location and ships these products via common carrier to customers in various
states across the country. Most of A’s customers are retailers who resell the products they
purchase from Company A.

Company A occasionally is asked by a retailer to drop ship a product into Oklahoma to
its customer’s home or office. In most cases the retailer will provide Company A with a properly
completed resale certificate. Occasionally, however, the retailer is not located in Oklahoma and
does not hold a permit to collect sales or use tax from its own customer on this sale. It is in this
latter situation that we request guidance on the proper way to treat this transaction for sales and
use tax purposes.

ISSUE #1:

Can Company A accept an Oklahoma State Resale Certificate from the retailer for the
purchase of the product, using the retailer’s out-of-state sales and use tax permit number, in order
to exempt the sale?
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RESPONSE TO ISSUE #1.

Company A may accept a copy of the retailer’s out of state sales tax permit along
with the certification that the goods are being purchased for resale and that the retailer is
not a resident of Oklahoma. A copy of an Oklahoma Sales Tax Permit is required if the
retailer is a resident of Oklahoma. A copy of Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-13-
200 which deals with sales for resale is enclosed.

ISSUE #2

If Company A cannot accept the resale certificate described in Issue #1, is there any other
form of evidence that Company A may accept from the retailer to demonstrate before
Oklahoma’s taxing authority that the sale of the property was indeed an exempt sale for resale?

RESPONSE TO ISSUE #2. PLEASE SEE THE RESPONSE TO ISSUE #1.

This response applies only to the circumstances set out in your request of August 1, 2002.
Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally relied upon
only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and
completely stated, and that there has been no change in applicable law.

If I can be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
OKLAHOMA TAX COMMISSION

A W

Michael G. Pillow
Tax Policy Analyst
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