
OKLAHOMA, T- COMMISSION
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

August 8, 2002

Re: Our file Number LR- 02- 120; 
retail sales and services

Dear

PHONE ( 405) 521- 3133
FACSIMILE ( 405) 522-0063

Tax status of related transactions for

This is in response to your inquiry concerning the taxability of the transactions
listed in your correspondence. I have scanned your transactions and questions into this
document with our responses. 

Company X is a retailer. Company X provides various services such as delivery, 
miscellaneous labor charges and administrative fees. 

General Overview & Fact Pattern: 

A better understanding of various charges is requested as they are applied to retailers
that supply building materials and services. 

Coupons

When retailers offer discount coupon with no reimbursement of any kind, which
basis should tax be calculated; gross sales or adjusted sales after discount? 

Our Response: Please see Commission Rule 710:65- 1- 9 subsection ( 5) ( A). 

In some situations, competitor's coupons are honored with no reimbursement from the

competitor. Which basis should tax be calculated; gross sales or adjusted sales after

discount? 

Our Response: Refer to the above response. 
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Restocking Charges
Restocking charges are applied when a customer returns goods. This charge represents

an administrative fee for personnel time exhausted in placing goods back into inventory. 

Are restocking charges taxable? 

Our Response: Yes, please see Commission Rule 710:65- 19- 89 subsection (b). 

Incidental Fees

Many bulk goods are stored on pallets. A customer may be charged a broken pallet
charge if the entire pallet of goods is not purchased. 

Are incidental charges such as broken pallet charges subject to tax? 

Our Response: Yes, refer to Commission Rule 710: 65- 1- 9 and Section 1352 ( 7) of
Title 68 which defines " gross receipts and gross proceeds"... there shall not be any
deduction from the gross receipts or gross proceeds on account of cost of the property
sold... any expenses whatsoever, whether or not the tangible personal property sold
was... processed, or otherwise assembled for or at the request of the consumer as part of
the sale." 

Blocking and Band charge
A customer may request bulk goods be wrapped and banded for transport. The charge

may consist of labor and material. 

Are charges for blocking and banding goods a taxable sale? Are charges for blocking
and banding goods for a customer taxable when separately stated from the sales to
tangible personal property? 

Our Response: Refer to the above response ( gross receipts or gross proceeds). 

Idle Time Charges

When drivers encounter unexpected delays caused by a customer, an idle time charge is
billed to the customer. 

Are idle time charges taxable? Are idle time charges taxable when separately stated on
an invoice that also consist of a separately charge for tangible personal property? 

Our Response: Taxability of the idle time charges depends on whether the delivery
charge is part of the consideration for the sale, see Commission rule 710: 65- 1- 2 which

defines " consideration". If the delivery is part of the sale, both charges become part of the
gross proceeds for the sale of tangible personal property and are subject to sales tax when
billed. If the delivery is not part of the consideration for the sale and the charges are
separately stated on the invoice, then the charges would not be taxable. Also, refer to
Commission Rule 710:65- 19- 70. Delivery and transportation charges. 

Dumpster Pickup and Delivery
Per customer request, dumpster pickup and delivery may be performed. 



Are dumpster pickup and delivery charges taxable? Are dumpster pickup and
delivery charges taxable when separately on invoice for tangible personal
property? 

Our Response: Please refer to Commission 710:65- 19- 70 regarding taxability
of delivery and transportation charges. The dumpster pickup transaction is neither
a transfer of title or possession of tangible property, nor is it one of the enumerated
services for which a sales tax is levied. 

Hauling Charges
After delivery to a job site, a customer may request that rubbish and/or other non- 
hazardous materials are taken to an authorized dumpsite. 

Are hauling charges taxable services? Are hauling charges taxable when separately
stated on an invoice with tangible personal property? 

Our Response: The hauling transaction described above is neither a transfer
of title or possession of tangible personal property, nor is it one of the enumerated
services for which a sales tax is levied. 

Real Property Services
Is labor to perform real property services taxable? 
Ex: Land clearing, Hauling debris and rubbish etc... 

Our Response: Generally labor charges are not taxable if the vendor and vendee
agree to them separately and they are disclosed as a separate line item on the bill or invoice. 
Therefore, land cleaning, hauling debris and rubbish removal are not subject to sales tax. 

Dry Ice
Are Sales of dry Ice taxable? 

Our Response: Dry ice would be considered a tangible personal property and is
subject to sales tax. 

Trailer moving
At the request of the customer, a trailer may be moved from one job site to another. 

Are trailer moving fees taxable? 

Our Response: Same response as the dumpster pickup and hauling transactions. 

Rental ofcranes with operators
Retailers may be requested to deliver goods to various job sites. Cranes are stored on the

back of the delivery trucks for unloading goods. Occasionally customer willrequest various
services of the delivery driver. For instance, roofing tiles will be placed on roof tops as well
as other designated places. The delivery driver maintains complete control of the machinery
and remains an employee of the retailer. 



Are charges for crane service with an operator taxable? Are charges for crane service
with an operator taxable when separately stated on an invoice where this a charge for
tangible personal property? Are charges for crane service without an operator
taxable? 

Our Response: Please refer to Commission Rule 710: 65- 1- 11 subsections ( a) and (f). 

Copies of the statutory references and rules are enclosed. If I can be of further assistance, 
you may contact me at ( 405) 521- 3133. 

Sincerely

Brenda J. Sullivan

Tax Policy Analyst

Enclosures


