
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

August 23, 2002

MMISSION
PHONE ( 405) 521- 3133

FACSIMILE ( 405) 522-0063

Re: Our file number LR -02- 110; Income Tax - Non Resident Withholding for Oil & Gas

Royalties

Dear

This letter is in response to your inquiry of July 3, 2002 wherein you inquired as to the withholding
requirement on oil and gas royalties for non -Oklahoma residents. Specifically, you have information
of a family trust that is claiming to be an Oklahoma resident trust, with a Colorado address. 

Analysis: 

68 O. S. § 2385. 25 et seq. requires Oklahoma income tax to be withheld on Oklahoma oil and gas
royalties paid to non-resident entities, including trusts. 68 O. S. § 2353 ( 6) defines resident and non- 

resident trusts as follows: 

Resident trust" means ( a) a trust, or a portion of a trust, consisting of property
transferred by will of a decedent domiciled in this state at his death, or (b) a trust, or
a portion of a trust, consisting of the property of a person domiciled in this state if such

trust is not irrevocable and (c) a trust, or portion of a trust, consisting of property of a
person domiciled in this state at the time such property was transferred to the trust if
such trust or portion was then irrevocable or a person domiciled in this state at the time

such trust or portion became irrevocable. A trust, or portion of a trust, is irrevocable

if it is not subject to a power exercisable solely by the transferor of such property, at
any time, to revest title in himself. " Nonresident trust" means a trust other than a

resident trust;... 

Conclusion: 

Based on the information provided, it appears that you are paying royalties to an Oklahoma resident
trust that has a Colorado address. If this trust is in fact an Oklahoma resident trust, withholding is
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not required under 68 O. S. § 2385.25. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of July 3, 2002. 
Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally relied upon only
by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and
completely stated, and that there has been no change in applicable law. 

If I can be of further assistance, please feel free to call me at ( 405) 521- 3133. 

Sincerely, 

FOR THE OKL OMA TAX COMMISSION

Michael C. Kaufmann

Tax Policy Analyst


