
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

June 26, 2002

Dear

MMISSION
PHONE ( 405) 521- 3133

FACSIMILE ( 405) 522-0063

This is in response to your letter of June 25, 2002 regarding your constituent
inquired as to the double taxation of state income tax refunds. 

Please be advised that the Oklahoma Tax Commission is required under Internal Revenue
Code Section 6050 to notify both the IRS and taxpayers whenever a state income tax refund is
issued. This is accomplished by the issuance of a Form 1099- G. 

As to the taxability ofa state income tax refund I offer the following general comments. If
a taxpayer is able to claim itemized deductions for a tax year, said taxpayer most likely claimed state
income taxes as a deduction. The amount of state income taxes that were deducted should have been
the amount that was reflected on the taxpayers W-2 form. This resulted in an itemized deduction of
gross state income tax. Under federal tax rules, only net taxes are deductible. As a result, taxpayers
are required to recapture any state tax refund in the following year. Please see enclosed excerpts
from the IRS Publication 17, which further details this. 

If I can be of further assistance, please feel free to call me at (405) 521- 3123

Sincerely, 

Tor Mastin

Director
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