
June 11, 2002

Re: Sales Tax Exemption on Sales to Church; Our File No. LR -02-086

Dear

This office is in receipt of your letter wherein you request confirmation of your understanding
regarding the treatment of sales tax exemptions on sales to churches. In your letter you ask the

following question: 

Can church " A" build church " B" ( B having a different name and federal ID
number) but still use church " A" s exemption letter or permit number? 

You are correct in your understanding that Church " B" cannot use the exemption letter of Church
A" for the purpose of making exempt purchases. Church " B" having a different name and

federal ID number can request a letter recognizing its exempt status. See OAC 710:65- 7- 15. 

Although neither Oklahoma Tax Commission Rules nor statutes specifically provide for the
results stated hereinabove, it has been established as policy by the Commission that sales or
services " to" churches are exempt from sales tax only if the sales or services are billed directly to
and paid by the entity claiming the exemption. " In creating the sales tax, the Legislature enacted
exemptions to the tax. Whether the exemption arises by reason of constitutional or statutory
provision, the law is well settled in Oklahoma that all tax exemptions are to be strictly construed
against the exemption. In Home -Stake Production Co. v. The Board ofEqualization, 416 P.2d
917 ( Okla. 1966), the Court said, ' The law is settled that no claim of tax exemption can be

sustained unless it is shown same clearly comes within the provisions of the law under which the
exemption is claimed. "' See 12 Okl. Op. Atty. Gen. 64. There being no exemption provided for
by statute, the Commission' s policy is that the exemption is personal to the entity requesting it. 
Therefore, in reliance on OAC 710:65- 13- 40, it is the policy of the Commission that the
exemption granted to Church " A" may not be used by Church " B". 

This response applies only to the circumstances set out in your request of June 6, 2002. Pursuant
to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally relied upon by the entity



to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and completely stated, 
and that there has been no change in applicable law. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION

Evelyn E. Phyffer

Tax Policy Analyst
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