
OKLAHOM
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

March 6, 2002

MMISSION
PHONE ( 405) 521- 3133

FACSIMILE ( 405) 522-0063

Re: Our file Number LR -02- 021; Sales tax on purchases by "not for profit" 
hospitals. 

Dear

This is in response to your inquiry concerning the five items purchased by
Center"). 

The purchases of "not for profit hospitals" are not exempted by the sales tax code. 
However, as noted below, some exemptions may apply. I have listed the items in your

letter, followed by remarks concerning their taxability. Please refer to Oklahoma Tax

Commission sales tax rules 710:65- 15- 169, 710:65- 15- 170 and 710:65- 19- 173. A copy
of the Sales Tax rulebook has been mailed to you. 

IV Solutions: Since these must be prescribed by a physician, they are legend drugs and
are exempt when purchased. 

IV Sets

IV Catheters, Connectors, Plugs, etc. 

Feeding Tubes and Containers

These medical devices are taxable when

purchased by "Center". If they are used in
the care given to a patient that is covered by
Medicare or Medicaid, " Center" may

request a refund of the sales tax paid on

them from the Oklahoma Tax Commission. 

Nutritional Supplements: Since these items are not legend drugs nor are they medical
devices, they are taxable to " Center" when they are
purchased and they are not eligible for a refund of sales tax
that was paid on them, even if they are provided to a
medicare or medicaid patient. 
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Information concerning refunds of sales tax paid on items purchased and
provided to medicaid or medicare patients may be obtained from: 

Greg Stipe
Account Maintenance Division

OKLAHOMA TAX COMMISSION

2501 N. Lincoln Blvd. 

Oklahoma City, OK 73194

This response applies only to the circumstances set out in your request of
February 1, 2002. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may
be generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all
pertinent facts have been accurately and completely stated, and that there has been no
change in applicable law. 

If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

cc: Greg Stipe
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Sincerely, 
OKLAHOMA TAX cOMMISSION

Michael G. Pillow

Tax Policy Analyst


