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Re: Our File No.LR-01-194-Catered Mixed Beverages
Dear

Pursuant to your Memorandum, dated December 19, 2001, you requested a ruling on
behalf of the 7 (hereinafter “University”) in determining the
correct method for collecting and reporting taxes on catered mixed beverage sales. The facts as
stated in your Memorandum are as follows:

“Our Auxiliary has Conference and Events. We contract with a caterer to supply
all food and drinks for events. They recently obtained an alcohol license to serve mixed
drinks at functions. I am thinking that all alcohol sales are taxable. This is the situation.
The caterer collects funds for the cash bar at the time of the event. There is a three
hundred dollar minimum for a cash bar. Ex (sic) The caterer collects two hundred
seventy dollars during the event. The college turns around and bills the customer thirty
dollars. The difference between the minimum and the amount collected.”

You stated further that, “The caterer considers the college to be their customer
and since the college is tax exempt, they do not collect or remit sales taxes for items
‘sold’ to the college. The college in tum bills the customer.”

The questions raised in your Memorandum and our responses follow:

Question 1: Should the amount we are charging up to the minimum price be taxable since no
beverages were sold for that amount?

Answer: In the facts provided, the caterer is said to have “recently obtained an alcohol license”.
Pursuant to Title 37 Oklahoma Statutes Section 576, it is the licensee who is responsible for
collecting, reporting and remitting taxes on sales of alcoholic beverages. You are correct when
you state that you are “thinking that all alcohol sales are taxable.” Article 28, Section 8 of the
Constitution of the State of Oklahoma, however, prohibits the “State of Oklahoma, or any
political subdivision thereof, or any board, commission or agency thereof, from engaging in any
phase of the alcoholic beverage business.” Therefore, the University cannot engage in any phase
of the alcoholic beverage business and thus has no authority or responsibility to collect, report or
remit tax on sales of alcoholic beverages. The caterer as the holder of the license to sell alcoholic
beverages is the liable entity and pursuant to Section 576, mixed beverage gross receipts tax is
due on the “total gross receipts” of the holder of the license.
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Question 2: Should we be charging the customer the tax for the amount of alcohol sold (or the
minimum price for cash bar) when the caterer was collecting the funds up front?

Answer: See answer to Question 1, above.
Question 3: Should the caterer be collecting and remitting tax on the portion that they collect?

Answer: Yes, both, mixed beverage gross receipts tax and sales tax. See, also, answer to
Question 1, above.

In addition to the facts as stated in your Memorandum, our office requested a copy of the
contract used by the University for such catered events. We reviewed the contract provided,
however, it did not contain any reference to the cash bar nor the guaranteed minimum to the
caterer on the cash bar sales which is the subject of your request. The only reference to alcoholic
beverages in the contract is. “Anv customers requesting alcohol for any event must read and sign
the Guidelines and Policy Statement for Services of Alcoholic
Beverages and receive approval by the . After reviewing your
Memorandum and the Contract, along with the relevant statutes involved, it is the ruling of this
office that the University can best avoid the appearance that it is “engaging in any phase of the
alcoholic beverage business” by requiring the caterer and the ‘external’ customer to negotiate a
separate contract regarding the cash bar. Since your current Contract does not include reference
to dollar amounts, the cash bar or the minimum guarantee on the cash bar, a separate contract
should not create an unnecessary burden for the University or its caterer.

This response applies only to the circumstances set out in your request of December 19,
2001. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally relied
upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been
accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable law.

If we can be of further assistance, please feel free to contact Brenda Sullivan or me.

Sincerely,
OKLAHOMA TAX COMMISSION
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Evelyn B. Phyffer
Tax Policy Analyst
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