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Re: Our file number LR 01- 187; Income Tax Withholding - Non Resident Employee

Dear

This is in response to your inquiry ofNovember 30, 2001 wherein you requested guidance
concerning the need to withhold Oklahoma income tax for a non-resident employee. Following is
a restatement of the facts outlined in your letter, your question, and our response thereto. 

FACTS: 

has hired an employee who lives in the state of Texas. 
His job requires him to travel to all parts of the country for the FAA. He never works in the
state of Oklahoma. He receives travel orders from the FAA stating that he leaves from Texas
and returns to Texas. He is paid for his travel expenses directly from the government and

pays him a salary for hours worked. 

QUESTIONS: 

Since his wages are not earned in Oklahoma and he does not live in Oklahoma, are his wages
considered Oklahoma taxable income? Should we withhold Oklahoma income tax from his
paycheck? 

RESPONSE: 

Generally, a non-resident individual must earn income in the state of Oklahoma before that
income becomes taxable in Oklahoma. Some examples of ways through which this occurs

include; earn wages from performing services in Oklahoma, owning Oklahoma oil and gas
interests or owning Oklahoma rental property. None of these are applicable to the facts
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outlined in your letter, so the income outlined above is not Oklahoma taxable. As such, no
income tax withholding is required. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of November 30, 
2001. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling maybe generally relied upon
only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and
completely stated, and that there has been no change in applicable law. 

If I can be of further assistance, please feel free to call me at (405) 521- 3133. 

Sincerely, 

FOR THE OKLAH A TAX COMMISSION

Michael C. Kaufmann

Tax Policy Analyst


