
OKLAHOMA TAx COMMISSION
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION PHONE ( 405) 521- 3133TONY MASTIN, DIRECTOR FACSIMILE ( 405) 522.0063

October 23, 2001

Re: Our file Number LR -01- 159; Sales tax on the sale of copies of medical
records and the provision of certain services. 

Dear Taxpayer: 

This is in response to your inquiry concerning the subject noted above. I have
scanned your fact scenarios and your questions into this letter. Our responses follow Pnrh
question. 

Your Fact Scenarios: 

Product #1: Release of Information: 

We contract directly with hospitals to perform the copying of medical
records for all requesting parties, which may include other hospitals, 
doctors, insurance companies, attorneys, governmental agencies as well as
individuals. Our company places a copy machine at each hospital for our
use. On predetermined days, company personnel report to the hospital to
copy the charts and to invoice and mail the documents to the requesting
party. Included on the invoices are the charges for the copying services, 
handling, and shipping (paid to a common carrier or the US post office). 

Product #2: Storage

rents a storage space outside of hospitals & clinics to store all

medical records and we charge our customers a monthly storage fee based
on size and volume of their records. 

Product #3: Virtual File Room

Where we digitally capture all patient charts into the system, which
are stored in a database and charge our customers a monthly fee based on
size, volume and number of users. 

Product #4: File Management Services
also provides Staffing to support hospitals and clinics with their

medical records management. In return, we charge our customers an
hourly rate for the work performed. 
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Your Questions and our responses: 

1. Are the service transactions described above taxable? 

Response: We would define the sale of Product # 1 as a sale of

printed material and it would be taxable if sold for delivery in
Oklahoma. Please refer to Oklahoma Tax Commission Rule 710: 65- 
19-265. The other products appear to involve the provision of non- 
taxable services, and as such, would not be subject to sales tax in
Oklahoma. 

2. If the service transaction is taxable, 

Is the actual postage taxable? 

Response: Separately stated, the cost of postage is not subject to
sales tax. Please refer to the rule referenced above. 

Is the handling taxable? 

Response: If it is separately stated from the cost of the copies of the
medical records, the cost of the handling would not be subject to
sales tax. Please refer to rule 710: 65- 19- 158. 

3. If the service transaction is not taxable, are the paper costs to generate
revenue taxable? 

Response: The items used to provide non- taxable services are
taxable to the service provider. Please refer to rule 710: 65- 19-309. 

4. If the requesting party is located outside your state, is the transaction
taxable? 

Response: If the medical records are requested by and sent to a
person located outside Oklahoma, no sales tax is due. Please refer to
rule 710: 65- 15- 1. 

A copy of our rules may be viewed at out website: 

www. oktax. state. ok.us

This response applies only to the circumstances set out in your request of
September 28, 2001. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling
may be generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all
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pertinent facts have been accurately and completely stated, and that there has been no
change in applicable law. 

If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 
OKLAHOMA TAX COMMISSION

ichael G. Pillow

Tax Policy Analyst


