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Re: 
Our file Number LR -01- 155; Sales tax on the periodic sale ofbuildingmaterials. 

Dear

This is in response to your inquiry concerning the subject referenced above. I
have scanned into this letter, your fact scenario and your questions, each of which isfollowed by our response. 

Your Scenario

Our client, a Texas corporation ("
manufactures and sells

building components primarily to customers in Texas, but will

occasionally sell building components to customers in other states. 

offices are in Texas and all of its employees reside
and work in the State of Texas or Louisiana. advertises in
national trade publications and occasionally attends tradeshows in
Oklahoma and certain other states. All customer orders are accepted
and processed in Texas. Upon receipt of an order, enters into
a contract with the customer substantially in the form attached as
Exhibit I hereto ( the " Contract"). The terms of the Contract provide

that it is executed in Texas and any litigation or dispute arising under
the Contract is to be resolved in the court of proper jurisdiction in

County, Texas. 

The Contract generally provides that will manufacture
the specified building components at its plant in Texas and ship them
FOB Texas ( the customer takes ownership in Texas). The building
components are shipped to the customer by a third -party common
carrier, either by truck or by rail. In general, the customer is responsible
for erection or assembly of the building components at their site. 
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may order insulation and other materials related to the
building components from out of state suppliers to be delivered
directly to the customer's site for installation at the time of erection or
assembly of the building components. is usually not registered
in the state in which the supplier is located and is not registered in
Oklahoma. As such, does not have a resale or manufacturer' s
exemption certificate in the supplier's state or in Oklahoma and

is charged a sales tax on the materials. The supplier may
charge Oklahoma sales tax ( if it has nexus with Oklahoma) or sales tax
for the state in which it is located. Sales tax paid by on these
materials is generally factored into the overall Contract price. 

has had four or less sales to customers in Oklahoma
in the last three years. is currently not registered to collect and
remit sales or use tax in Oklahoma. has not sent employees
into Oklahoma to solicit orders from customers, oversee erection or
assembly of building components or engaged in any other activities
relating to its trade or business. has not entered into any
contracts for the erection or assembly of any building components in
Oklahoma. has not filed any liens in Oklahoma with respect
to sales to customers in Oklahoma. 

Question 9

Assuming does not send employees into Oklahoma and has no contracts for
the erection or assembly of building components in Oklahoma, will be
required to collect and remit sales tax to Oklahoma on sales to its Oklahoma
customers? 

Response: If has no physical connection with the state of Oklahoma, it
cannot be compelled to collect Oklahoma sales or use taxes. Please refer to Oklahoma
Tax Commission Rules 710: 65- 1- 8, 710: 65-15-1, 710: 65-21- 4 and 710: 65-21- 6. 

Question 2

Assuming only sends employees into Oklahoma for tradeshows and does
not solicit or process orders for building components at such tradeshows, will

have nexus for Oklahoma sales tax purposes and be required to collect and
remit sales tax to Oklahoma on sales to its Oklahoma customers? 

Response: If the employees are only attending the tradeshow and are not engaged in
the solicitation of business at the show, as would not be the case if has a
booth at the tradeshow, then would not have the required physical connection
with the state as specified in the rules noted above. 

Question 3

Will a contractor, paid by on behalf of a customer, that enters Oklahoma to
erect or assemble building components for a customer be considered an
agent" of under Oklahoma law? If so, will be deemed to have



nexus for Oklahoma sales tax purposes and be required to collect and remit sales tax
to Oklahoma on its sales to its Oklahoma customers? 

Response: If as set out in certain terms ofthe contract that was attached to
your letter, is required to erect the building on its customers' foundations, it would be
acting as a contractor for each such building, and as such, would be responsible for
accruing and remitting use tax on the materials used in the construction. 

Question 4

If files alien in Oklahoma against an Oklahoma customer, will
have nexus for Oklahoma sales tax purposes and be required to collect and remit sales
tax to Oklahoma on sales to its Oklahoma customers? 

Response: As noted in the response to question number 1 above, physical
connection is required with the state of Oklahoma before a vendor can be required to
register and collect sales or use tax. 

Question 5

If is subject to Oklahoma sales tax in Questions 1- 4 above, does Oklahoma
allow for a waiver of penalties and interest on the resulting sales tax liability from prior
periods if voluntarily discloses and remits Oklahoma sales tax on such sales? 

Response: Upon application, the Oklahoma Tax Commission can waive interest and
or penalties. Please see Oklahoma Tax Commission Rule 710. 1- 5-12. The Oklahoma

Tax Commission also participates in the Multistate Tax Commission' s Voluntary
Disclosure Program. Information on that program can be viewed at their website: 

htty:// www.mtc .gov/TXPYRSVS/ disclose htm

This response applies only to the circumstances set out in your request of
September 6, 2001. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may
be generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all
pertinent facts have been accurately and completely stated, and that there has been no
change in applicable law. 

If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 
OKLAHOMA TAX COMMISSION

n kNMichael G. Pillow

Tax Policy Analyst


