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Taxability of transportation and delivery charges

This is in response to your inquiry regarding the taxability of shipping and handling charges. 

Based on the facts in your correspondence, it appears that is a Multi- level, i. e. 
Network Marketing Sales Company. Commission Rules do not distinguish between independent

distributors and independent consultants. The sales tax treatment of Multi -Level, i. e. Network Marketing
Sales is governed by Oklahoma Tax Commission Rule 710: 65- 19- 214 and Commission Rule 710: 65- 19- 
70 is also relevant. We submit the following as written confirmation of your understanding of the
sales/ use tax treatment of transportation. 

Since November 1, 1998, the cost of transportation, i. e. shipping and handling charges, from a
point outside Oklahoma to a point inside this State has not been subject to use tax. however, this type of' 
charge depends not only upon what the charge consists of, and how it is invoiced, but also whether the
underlying charge was agreed to separately from the purchase price arrived at between the buyer and
seller. 

The tax treatment of transportation and delivery charges is governed by Oklahoma Tax
Commission Rule 710: 65- 19- 70 and Title 68 Oklahoma Statutes Section 1354( A)(3). Charges that result

from shipping merchandise to vendor' s customers, i. e. the cost of transportation from the vendor' s

inventory to the customer, is not subject to sales or use tax, if it is separately stated. This exemption

applies to all sales, taxable and non taxable. 

However, handling charges associated with the sale of tangible personal property, if they
represent an element of cost to a seller, should be included in gross receipts or " gross proceeds", the total

amount of consideration for the sale of any tangible personal property or service. See Title 68 Section

1352( 7). 

Therefore, if the " transportation and handling" charge is a charge that results from shipping
merchandise to your customer it is not subject to sales or use tax, if it is separately stated on your
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company' s sales invoices or as described in your letter as a pick ticket, which states a flat fee that
represents a charge for "postage/ handling'. 

Copies of the statutory references and commission rule are enclosed for your information. If I

can be of further assistance, please contact me. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of September 17, 2001. 
Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally relied upon only by the
entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and completely stated, 
and that there has been no change in applicable law. If I can be of further assistance, please feel free to
contact me. 

Sincerely, 

Brenda J. Sullivan

Tax Policy Analyst

Enclosure


