OKLAHOMA TAX COMMISSION

TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION PHONE (405) 521 3133
TONY MASTIN, DIRECTOR FACSIMILE (405) 522-0063

Dear

September 18, 2001

Re:  Our file Number LR-01-141; Sales tax on the charges for geophysical
services made to the petroleum industry.

This 1s in response to your inquiry concerning the subject referenced above. |

have copied your twelve fact situations and related questions into this letter. Each is
followed by our response. [ have also copied vour fact scenario and the specific
questions on that scenario concerning vour client's billings to its customers. Those
questions have also been addressed.

Your 12 fact situations and related questions

l.

[\

Before beginning seismic work on a certain parcel of land, our client hires
outside personnel to obtain permits from the involved land owners. These
permits allow our client access to the land. Is the payment for this service subject
to sales tax? Is the payment to the landowner for access and use of the property
subject to sales tax?

RESPONSE: No

Before our client performs any work on a certain parcel of land, the land must be
surveyed. This survey entails mapping the land to determine the boundaries of
what land is to be included in the work and developing a working grid to include
the number of shot points and where each shot point is to be located. A shot point
would be the positions where explosives would be placed, or the positions where
equipment (trucks) would vibrate the ground. The survey would also determine
the placement of geophones used to gather information from these uctivities.
Would the payment to a third party for this service be subject to sales tax?

RESPONSE: No
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3. After our client has access to the property, a third party is hired to clear pathways
on the property so that client personnel can place equipment and access the total
area of the landscape. This often involves the use of heavy equipment to cut
brush and trees, the manual movement of fences and/or small improvements. Is
the payment to a third party for this service subject to sales tax”?

RESPONSE: No

4. To allow our client to determine how to perform the seismic work on a certain
parcel of land, a third party is often requested to supply an aerial photograph. Is
the charge for this service subject to sales tax?

RESPONSE: The sale of an aerial photograph is subject to sales tax in
Oklahoma. Please see Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-19-260.

n

Depending on the seismic work being performed. our client may use explosives
or trucks that "shake the ground". These trucks are often referred to as thumper
trucks. If explosives are used (most often dynamite), there has to be holes drilled
several feet deep in which to place the explosives. A third party is always
engaged to perform the service of drilling these holes. Is this charge for this
service subject to sales tax?

RESPONSE: No

0. Duning the acquisition of seismic data. our client may have a need (o move
personnel, supplies and/or equipment into areas that are not accessible by ground
travel. In this instance, our client would engage a third party to move such items
by helicopter or possibly by boat. Would a third party charge for the use of a
helicopter for this purpose be subject to sales tax? Would a third party charge for

the use of a boat (may be operated or bare rental) for this purpose be subject to
sales tax?

RESPONSE: There would be no sales tax due on the charges for the
transportation by helicopter due to the Federal preemption of state taxation
of air commerce. There would be a charge for transportation by boat of
persons if the transportation company was a common carrier. The rental of
a boat would be subject to sales tax.

7. Our client uses diesel fuel or gasoline in certain equipment at the job site. Most
of this equipment is used mainly off-road, but not exclusively. Would the
purchase of this fuel be subject to sales tax?

RESPONSE: The purchase of dyed diesel which is used off the road is subject
to sales tax. No exemption exists for your clients usage. If motor fuel excise
tax has been paid on the diesel fuel that is used off the road, no sales tax is
due. However, if a refund of the motor fuel tax paid on fuel that was used
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10.

11

off the road is requested, the refund will be given only after the sales tax
that would have been due has been deducted from the motor fuel tax to be
refunded. Please see Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-13-180.

Our client may need to hire a trucking company to bring in certain pieces of
equipment and to move them around on location. Would this charge be subject
to sales tax?

RESPONSE: No

Since our client may be on location for several months, there is a need for
personnel accommodations. Are temporary apartment rentals, office space
rentals, or motel room charges subject to sales tax? Would telephone bills from
such offices or apartments be subject to sales tax?

RESPONSE: The gross receipts from the furnishing of rooms by hotels,
motels or similar facilities are subject to sales tax, regardless of the length of
stay. The leases of apartments or office space are not subject to sales tax.
The provision of telecommunications services is subject to sales tax. Please
see Oklahoma Tax Commission Rules 710:65-19-143 and 710:65-19-330.

Our client typically brings in or purchases locally various consumable items.
Please note if these items are subject to sales tax. Explosives for the job, feed for
livestock on the property, ice and food for personnel, batteries, flashlights and
small hand tools.

RESPONSE: The items listed are subject to sales tax if purchased in
Oklahoma. If purchased outside of Oklahoma and brought into Oklahoma
for use, they would be subject to Oklahoma use tax. A credit may be taken
against any Oklahoma use tax due for sales tax paid in another state. Local
sales and use taxes may also apply. Feed to be fed to livestock may be
purchased exempt from sales or use tax provided your client holds an
agricultural exemption permit. Please refer to 68 O.S. Section 1358.1(E).
Please see Oklahoma Tax Commission Rules 710:65-15-1, 710:65-17-1,
710:65-21-3 and 710:65-21-4.

After the work is completed, our client places the land back in the same
condition as before the work. However. if certain property cannot be restored or
if there has been some destruction of property, our client makes a payment to the
landowner for the damages. Would this payment for property damages be subject
to sales tax?

RESPONSE: No

. Our client maintains an inventory of equipment that is moved from job to job

and often from state to state. It is our client's procedure to pay sales tax on this
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equipment in the state where it first takes possession. Is there any additional state

and or local sales tax due if this equipment is later moved into the State of
Oklahoma?

RESPONSE: If the state or local tax rates that has been paid on the
equipment are less than the corresponding Oklahoma sales tax rates, the
difference in the rates would be due, based on the value of the equipment
when it is brought into Oklahoma.

Your Fact Scenario and specific questions

As the seismic data is being recorded, our client invoices the customer for the data if this
data 1s being acquired for a specific customer. These invoices are broken into several
separate charges. There is a charge for recording the data. There may be a charge for
mobilization of the crew (the cost of getting the crew and equipment to the location), and
there is often a charge for weather standby (being at the jobsite but unable to work
because of inclement weather). There is a charge for each item of equipment used on the
job and a charge for the crew and supervisory personnel. There will also be a charge for
the survey and any drilling of holes for explosive placement, third party property
clearing and third party transportation (helicopter, trucking, boats). Sample copies of
invoices are attached for your information. Please note the taxable status of these charges
being billed to the customer.

* Recording

* Mobilization of equipment and crew

* Weather Standby and Statutory Holiday

* Equipment

* Supervisor or Project Manager (personnel)
* Survey

Third Party Recoverables:

* Helicopters

* Lodging

* Trucking

* Drilling

* Plugging Holes

* Permitting

+ Consumables and Supplies used

If our client acquires seismic data for a specific client, the above situations in this letter
all apply. However, our client also acquires data for its own data library. This data is
then made available for sale to the entire petroleum industry. The same data could be
sold to numerous customers. In this situation, questions 1 -12 would still apply. but the
customer billings would be different. There would be a simple billing for the
seismicdata and a computer tape delivered to the customer. Would the sale of this
seismic data be subject to sales and use tax in the State of Oklahoma? If so. what
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conditions would determine if the sale was taxable? If the data was acquired in the
State of Oklahoma (data recorded on a parcel of land in the State), but delivered to a
customer located in another state, would this sale be subject to Oklahoma Sales Tax? If
the data was acquired in another state (data recorded on a parcel of land outside the
State of Oklahoma), but sold and delivered to a customer located in Oklahoma, would
this sale be subject to sales tax?

RESPONSE TO YOUR QUESTIONS: Where your client is acquiring seismic data for a
specific customer, they are providing a service that is not subject to sales tax in
Oklahoma and therefore, they are not required to charge sales tax to their
customer,

However, where they are selling data from their library and may sell it to the
industry, the sale of the computer tape with the seismic data on it would be subject
to sales tax. The taxable event would be the transfer of either title or possession of
the tape. Whether the sale was taxable in Oklahoma would depend on the terms of
the sale. Please refer to Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-15-1 for guidelines
for sales made in interstate commerce. Since the taxable event is the sale of the tape,
the place the data was acquired is not relevant to the taxability of the sale.

A copy of the sales tax rules has been mailed to you. You can also view them
at our website:

http://'www.oktax.state.ok.us

This response applies only to the circumstances set out in your request of August
28, 2001. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent
facts have been accurately and completely stated, and that there has been no change in
applicable law.

[f'1can be of further assistance. please feel free (o contact me.

Sincerely,
OKLAHOMA TAX CRUMISSION

\%&\\Q \& k\’%\@

Michael G. Pillow
Tax Policy Analyst
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