OKLAHOMA TAX COMMISSION

TAX POLICY AND RESEARCH DivISION

September 5, 2001

Re:  Our file Number LR-01-1 32; Sales tax on a series of transactions

involving the sale of software and related services.

Dear

PHONE (405) 521-3133
Tony MASTIN, DIRECTOR FACSIMILE (405) 522-0063

This is in response to your inquiry on the subject referenced above. [ have
scanned into this letter your fact situations and questions under your headings. Each set

of questions is followed by our response.

General Overview & Contract Language Fact Pattern:

The software is canned software. Various modules are available to
potential clients for purchase. All sales of software and services are
contractually initiated for purposes of providing an internal audit
trail. Billings/Invoices to clients are based upon signed contracts.
The customer will receive separate invoicing for License fees and
Continuing Support fees. A sale of software creates what is regarded
as the master agreement. Initial support services are given to clients
for a period of acne year. Initial support will include use of
reasonable diligence to confirm the existence of and correct errors in
the system, provide reasonable telephone consulting support in the
use of the system. Upgrades are primarily delivered to the client via,
tangible media, but on occasion may be electronically transmitted
and/or downloaded by the client, via an FTP site. In each case,
support, customization and/or tailoring is only provided to
customers that have purchased the standard software product of
Company (X).

The master agreement will generally include standard language that discusses initial
support services continuing support services and cost for an additional period of time,

usually three years, after the initial support has expired.

Maintenance & Upgrade Questions:
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Does your state make a distinction between mandatory maintenance and optional
maintenance?

How is mandatory maintenance defined? What is the taxability?
How is optional maintenance defined? What is the taxability?

Are the sales of canned software with "mandatory support services that includes
upgrades on tangible media" taxable?

Are the sales of canned software with "optional support services that includes
upgrades on tangible media" taxable?

Are the sales of canned software with "mandatory support services that includes
upgrades electronically transmitted" taxable?

Are the sales of canned software with "optional support services that includes
upgrades electronically transmitted" taxable?

What are general guidelines that may be followed in determining optional
support services versus mandatory support services?

Response:  The sales tax rules make a distinction as to when an additional service
is part of the taxable gross receipts and when it is the additional purchase of an
otherwise not taxable service. Please refer to Oklahoma Tax Commission Rules
710:65-1-9 and 710:65-19-158. However, since the line of business involved in this
letter ruling request is the sale of computer software, and since a special rule
applies to sales of software (see Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-19-52),
please refer to that rule which specifies that computer software maintenance
agreements that provide for updates are subject to sales tax, regardless of whether
they might be classified as being mandatory or optional. While the word
"mandatory" is not used in the rule, the word "required" is, and since the
common, everyday dictionary definitions of the words are, for these usages,
synonymous, the rule applies to your fact situation. Based on Rule 710:65-19-52,
all sales of computer maintenance agreements sold in accordance with the terms
specified in your letter are subject to sales tax in Oklahoma. Therefore, it is not
necessary to answer the individual questions posed in your letter concerning the
taxability of sales of computer software maintenance agreements.

Continuing Support Fact Pattern & Questions:

When continuing support service is first optional to the client, and the client signs an
agreement to accept additional support for a period of six months or more, does the
fact that the customer signed a binding agreement with Company (X), change the
status of continuing support services from optional to mandatory?
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As related to the paragraph below, are "Continuing Support Services and Costs"
mandatory or optional?

Following the Initial Support period described in Paragraph 5,
Company will continue to provide the Support Services described in paragraph 5 and
exhibit X for a period of three years. As part of Continuing Support Services, Customer
will be provided from time to time with new releases of the System containing updates or
enhancements which, Company generally provides to its support service customers.

As related to the paragraph below, are "Continuing Support Services and Costs"
mandatory or optional?

Upon the expiration of the initial (X) years of Continuing Support Services, the
provisions of this Paragraph shall continue from year to year unless either
Company or Customer shall cancel Continuing Support Services by providing
the other party with at least (X) days of written notice prior fo the anniversary
date of the commence of Services. The annual charge for Continuing Support
Services after the initial (X) year agreement may not increase more than (X)
percent annually. The License grant will survive any termination of the
Continuing Support Services.

In cases when there is first a contract between Company (X) and its customer, and
invoicing is based upon amounts detailed in the contract, does the state look to the
contract for taxability or does the state look to invoicing for taxability determination?

Response:  The last two sentences of the response given immediately above also
apply to this series of questions.

Substantial vs. Non-substantial Software Change Fact Pattern & Questions:

Each module sold by Company X may consist of one million or more lines of code,
customers may request for assistance in Tailoring the software for their specific
organizational requirements. For instance, a certain data field my have a maximum
length of thirty characters, but the client has the need to increase the field size to
seventy-five characters. Company X has in-house utility programs that may be used to
accommodate the client and will be provided at an additional fee initiated by a contract
for Tailoring. While there is modification to the code through the use of an in-house
utility program and possibly some maintenance changes to the program, there is not
substantial change to the standard product.

Question:
Are less than substantial changes to the standard software product taxable when there
s a separate contract and the customer is invoiced separately?

Are substantial changes to the standard software product taxable when there is a
separate contract and the customer is invoiced separately?
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Are charges for Tailoring the standard software product to customer specification
considered as software customizations?

What is a general guideline that may be followed when determining if such services
are substantial vs. less than substantial?

Response:  You appear to have made the assumption that the taxability of a
billed software service which results in a change to canned software is determined
by whether the change is substantial or whether it is less than substantial. Rule
710:65-19-52, which was referenced above, also covers this subject and it states that
any charges for changes to canned software are subject to sales tax.

Custom Modification Fact Pattern & Questions;

Company (X) agrees to grant customer the right to use Company's Software Custom
Modifications, consisting of the computer programs and documentation. Company
agrees to provide services relative to the design, programming, testing, documentation

and training at negotiated billing rates. Customer will be invoiced separately based on
amounts detailed in the contract agreement.

Additional software modules that did not previously exist prior to the contract with a
client may be written from scratch to work in conjunction with the standard software
module. These custom programs are written at the customers request and may include
maintenance services. Company (X) retains ownership of license agreements.

Questions:
Are customized programs/modules created at the customers' request considered

as new customized programs "from scratch" even though it will be integrated
with a base software product?

Are customized programs/modules created "from scratch” taxable when Company (X)
retains ownership of the license agreement?

Are customized programs/modules created "from scratch” taxable when Company
(X) does not retains ownership of the license agreement?

When there is an existing software product and customized programs are written that
cause a substantial change to the standard software product, what is the taxability of the
customized portion of the contract when separately invoiced?

When a customized agreement is being negotiated and it concludes with an
associated maintenance agreement that extends support for a period of one year or
more, is maintenance considered to mandatory or optional?



When there is a single contract, but separately stated invoicing for customized

programming and mandatory maintenance, is the mandatory maintenance taxable? Will
separate contracts change taxability?

When there is a single contract, but separately stated invoicing for optional

maintenance, is the optional maintenance taxable? Will separate contracts change
taxability?

Are the sales of customized software with "mandatory support services that includes
upgrades on tangible media" taxable?

Are the sales of customized software with "optional support services that includes
upgrades on tangible media" taxable?

Response: As stated in the sales tax rule on software previously referenced, the
sale of custom programs in Oklahoma is not subject to sales tax. Whether the sale
of a program is or is not the sale of a custom program or instead is the taxable sale
of customization services related to the sale of canned software is a question of fact
that cannot be answered in a letter failing a complete analysis of the terms of each
individual transaction. However, in those instances where Company X retains title
to the software program written, it is by definition not a custom program sold to
Company X's customer and is therefore a canned program that is subject to sales
tax. The taxability of the maintenance programs in this case would follow from the
rule. If the sale is the sale of custom programming, which is exempt from sales tax,

any charges for software maintenance for the custom programs would also be
exempt from sales tax.

Additional Custom Modification Fact Pattern;

Special contract circumstances may arise where both a Master Contract for canned
software and a Custom Modification software license agreement may both be signed
on the same day. Each contract will be separately invoiced. The custom software
contract, however, will consist of special language referencing the master contract.

The custom software license will include a paragraph that gives the customer the
right to return all software, including the standard software product that was sold
under a different contract, but the same related project scope, if requirements have
not been met by a predetermined date. The customer shall receive a full refund for
software and services as full and liquidated damages.

Paragraph Example:

The foregoing not withstanding however, in the specific event that Company fails to deliver by
<date> the enhancements described as <description of customization> under <contract
number(s)> (functioning as per the specification documents provided herein unless changes
are mutually agreed to by both parties) then at Customer option, Customer may terminate this
agreement and return all software delivered and shall be entitled to a payment equal to the



amount of the sum paid to Company for software and services for the <project> Project as full
and liquidated damages.

Questions:

Will the above referenced contacts be treated as separate contracts or as one single project
for taxability purposes? Again, two separate contracts as well as separate invoicing, signed
on the same day, same project scope. Per paragraph example above, found only in the
Customized contract, does the reference to the Master contract regarding damages and
refunds change the taxability from separate contracts to lump sum contracts?

Response:  Your classification of the contracts as being two, one for the sale of
canned software and the other as being the sale of custom modification, involving
the sale of "enhancements" indicates that the second contract is for the taxable
modification of canned software, not the provision of non-taxable custom
programming services.

- Nexus Fact Pattern:

Company (X) has various salespersons working throughout the country from their
home offices. Salespeople may accept customer orders from their home office. No
inventory is maintained in the home office of the salesperson. Orders are forwarded
to headquarters, which is located out of state, for acceptance.

In determining whether to collect a local sales tax or possible use tax in your state, will
the salesperson's home office be considered a "Point-of-Order-Acceptance" and should
a local sales tax be collected instead of a sellers use tax?

Response: It is unclear from your fact pattern whether the correct tax to apply
to taxable sales is sales tax or use tax. If this pattern is one that matches the pattern
set out in sub-section (c ) of Rule 710:65-15-1, sales tax would apply. If not, then use
tax would apply as set out in Rule 710:65-21-4. The term "Point-of-Order-
Acceptance” is not defined in the Oklahoma sales tax and use tax statutes or rules.

Local Tax Allocation:

Question: How are taxes allocated on the local level for report purposes when making
sales from city to city, county to county, and so forth as a retail outlet with delivery
trucks? Are taxes collected based on the "Ship-From" a origination based tax or the
"Ship To" a destination based tax.

Response:  Since it appears that the orders are received by the salespersons at a
location other than location of the company's business office, it would appear that
any transactions subject to sales tax would be taxable for local tax purposes at the
delivery location, pursuant to Rule 710:65-17-1. For sales subject to use tax, the



local taxes to be charged are the tax rates in effect at the location at which the
purchase is to be used in accordance with 68 O.S. Section 1411.

This response applies only to the circumstances set out in your request which was
received August 22, 2001. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter
Ruling may be generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming
that all pertinent facts have been accurately and completely stated, and that there has been
no change in applicable law.

If I can be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
OKLAHOMA TAX COMMISSION

Michael G. Pillow
Tax Policy Analyst



