OKLAHOMA TAX COMMISSION

o
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION PHONE (405) 521-3133
TONY MASTIN, DIRECTOR FACSIMILE (405) 522-0063

August 3, 2001

Re:  Our file Number LR-01-102; Sales tax on sales and purchases by PTA's

Dear Counselor:

This is in response to your inquiry concerning the subject referenced above. I have
scanned your question into the body of this letter. Each is followed by our response:

1) When a public school PTA purchases items for re-sale (ex: purchasing T-shirts
from a vendor for re-sale by the PTA to the public), does the PTA have to pay sales
tax to the vendor from which the PTA purchases the T-shirts?

Response:  [f the PTA holds a valid Oklahoma Sales Tax Permit, it may buy
items it is going to resale, exempt from sales tax.

2) When a public school PTA sells items as a fundraiser (ex: T-shirts, Yearbooks
carnival tickets) is the PTA exempt under Part 39.710:65-13-210(h) of the OTC
Regulations from collecting sales tax on sales by the PTA to the public

Response: Yes

3) When a public school PTA purchases items for use by the PTA (such as prizes for a
contest or a game fo be used at a carnival fundraiser and which are not re-sold),
does the PTA pay sales tax on the purchase?

Response: Yes

4) When a public school PTA purchases an item to be immediately donated to a
public school (e}: a computer or playground equipment) does the PTA pay sales
tax on the item purchased:

2501 NORTH LINCOLN BOULEVARD * OKLAHOMA CITY ¢ OKLAHOMA 73194 .
°
IT IS OUR MISSION TO SERVE THE PEOPLE OF OKLAHOMA BY PROMOTING TAX COMPLIANCE THROUGH QUALITY SERVICE AND FAIR ADMINISTRATION




Response: Yes

5] When a public school PTA purchases an item for use in the classroom by a specific
classroom teacher, but which would become the property of the public school {ex:

curriculum, books ,bulletin board displays), does the PTA pay sales tax on the item
purchased?

Response: Yes

These responses are based on Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-13-210 to
which you refer in your letter.

This response applies only to the circumstances set out in your request of July 24,
2001. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have

been accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable
law.

If I can be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
OKLAHOMA TAX COA%/IISSION

N DN M

Michael G. Pillow
Tax Policy Analyst



