
OKLAHOMA COMMISSION
TO POLICY AND RESEARCH DIVISION PHONE ( 405) 521- 3133
TONY IWASTIN, DIRECTOR FACSIMILE ( 405) 522.0063

July 16, 2001

Re: Our file Number LR -O 1- 095; Use tax on a series of transactions involving
manufacturing equipment. 

Dear

This is in response to your inquiry in which you ask a series of questions concerning the
ability of a contractor to make purchases exempt from sales tax for use in the building of a
manufacturing plant. I have set out your fact situation below followed by your questions. Each is
followed by our response: 

Facts: 

Company owns land in Oklahoma and intends to construct a manufacturing plant on that
land. Company A contracts with Company B for Company B to act as Company A's
general contractor/construction manager. Company C is a manufacturing company
located in. Company C will sell products, the sale to occur in

FOB Company C's plant, which will be affixed to and become part of the
manufacturing plant being constructed in Oklahoma. 

If Company C sells its products to Company A, does the manufacturing exemption
apply so that there is no use tax applicable? 

Response: If Company A is recognized as a bona -fide manufacturer in Oklahoma, it may
make purchases of machinery and equipment, exempt from sales or use tax, for use in its
manufacturing process. Please refer to Oklahoma Tax Commission Rule 710: 65- 13- 150. 1. 
A copy is attached. 

2. If Company C contracts with Company A to provide the product, with the contract
signed by Company B as construction / purchasing agent for Company A, and the
products are shipped to Company A, in care of Company B, to the construction
site, and Company A is invoiced for the sale, is a use tax applicable? 
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Response: The facts in this scenario appear to be at odds with the fact situation you
outlined above. Due to the ambiguity in the relationship of the parties, it is not clear what
the tax consequences would be. However, if Company B is acting as a construction
contractor to Company A, Company B will have no valid exemption to claim on any
purchases it makes. 

3. Is the answer to question 2 the same if the payment by A is made through B, its
construction manager/purchasing agent? 

Response: Yes

4. If the product is ordered by Company B, the supply contract signed by Company B, 
the products shipped to Company B, the products installed at Company A's site by
Company B pursuant to its construction contract with Company A, the sale invoiced to
Company B and the invoice paid by Company B: 

a. does a use tax apply for the Company C to Company B transaction? 
Response: Yes. As noted above, Company B will not have a valid claim for exemption
since it is a contractor. 

b. does a use tax apply for the Company B to Company A transaction whereby
such transaction is governed by the construction contract between
Companies A and B? 

Response: No. A contractor is the consumer user of goods used in the contract. Even if
the goods were to be sold as tangible personal property to Company A by Company B, no
sales or use tax would apply since Company A is eligible to make purchases of tangible
personal property exempt from sales or use tax for use in its manufacturing process. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of June 22, 2001. 
Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally relied upon
only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and
completely stated, and that there has been no change in applicable law. 

If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 
OKLAHOMA TAX COMMISSION

Michael G. Pillow

Tax Policy Analyst


