OKLAHOMA TAX COMMISS(IOI\L

TAX POLICY AND RESEARCH DIviSIoN PHONE (405) 521-3133
TONY MASTIN, DIRECTOR . FACSIMILE (405) 522-0063

June 26, 2001

Re:  Our file Number LR-01-086; Sales tax to be charged on two types of
transactions

Dear

This is in response to your inquiry concerning the fact situation I have scanned
into this letter: '

Fact Scenario and Questions

is in the business of renting tangible
personai property. A new service we are offering our clients in Oklahoma 1s a disaster
recovery service. For a monthly amount, will guarantee that, in the event of a
disaster (flood, earthquake, etc.) the client will be shipped PC Equipment within 24 hours
to replace those damaged to get the client back in business. The disaster recovery service
fee is one of two types. The client may be billed a higher fee which amounts to a
prerental of the equipment as no rental fee is billed for the equipment sent after a disaster.
Or the client is billed a lower subscription fee which guarantees them the right to rent

additional equipment at a reduced cost. Tax would be billed on the rental fee when
charged.

Our billing system automatically bills Oklahoma sales tax on both subscription
fees, either of which is listed separately on the invoice. Some of our clients in Oklahoma
have notified us that they believe these charges are not taxable because it is a service and
not a transfer of tangible property.

Our Response

Since both charges are charges that, under certain circumstances, become part of
the gross proceeds of a charge for the rental of tangjble personal property and are
payments required for the transfer of possession of the rental property, they are subject to
sales tax when billed. A copy of Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-1-11 dealing
with sales tax on leases and rentals is enclosed.
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This response applies only to the circumstances set out in your request of May 21,
2001. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have

been accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable
law.

If I can be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
OKLAHOMA TAX CQMMISSION

N A\
Michael G. Pillow
Tax Policy Analyst




