OKLAHOMA TAX COMMISSION

TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION PHONE (405) 521-3133
TONY MASTIN, DIRECTOR FACSIMILE (405) 522-0063

May 17, 2001

Re:  Our file Number LR-01-057; Sales Tax Due on Third Party Drop Shipment
Sales.

Dear Sir or Madam:

This is in response to your inquiry concerning the subject referenced above. I have
scanned into this letter, your fact situation. It is followed by our response.

Fact Scenario

"We have a client, a manufacturer, who sells to a distributor, both of whom are located
outside the state of Oklahoma; the manufacturer is registered to collect Oklahoma sales and
use tax and the distributor is neither registered nor required to collect Oklahoma sales or use
taxes; and the manufacturer has nexus in Oklahoma, but the distributor does not. The
distributor's customer is located in Oklahoma and at the direction of the distributor the
manufacturer drop ships its products directly to the distributor's customer in Oklahoma.

Since the distributor does not have nexus in Oklahoma and is, therefore, not registered to
collect sales or use tax in Oklahoma, the distributor cannot provide the manufacturer with an
Oklahoma exemption/ resale certificate. Based on a review of your state's published
pronouncements, we were unable to determine if an exemption/ resale certificate issued by
the distributor's customer directly to the manufacturer or issued to the distributor and then
forwarded to the manufacturer or whether some other method of proving a resale exemption
would be sufficient to satisfy the state's requirements for proof of exemption and relieve the
manufacturer from the responsibility for sales or use tax collection in Oklahoma.

If the distributor is unable to provide the manufacturer with its exemption/ resale certificate,
for the reasons discussed above, and your state will not accept an exemption/ resale
certificate from the distributor’s state, will your state accept, as sufficient proof to satisfy your
state's requirements for exemption and, therefore, relieve the manufacturer from the
responsibility of sales or use tax collection in Oklahoma, either an exemption /resale
certificate issued by the distributor's customer directly to the manufacturer or one issued to
the distributor and then forwarded to the manufacturer or some other proof of resale
exemption?
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If you will not permit the manufacturer to accept a certificate from the distributor's customer
as proof of exemption for both the distributor and the distributor's customer or will not accept
some other method of proving exemption, how should the manufacturer calculate the tax base

upon which to base the tax, e.g., its sales price to the distributor, that price plus a specific
mark-up, etc.?"

Response

Oklahoma will recognize that the sale from the manufacturer to the distributor
is an exempt sale for resale so long as the physical delivery of the products is not transferred
by the manufacturer to either the distributor or to the distributor's customer in this state. The
applicable rule specifies that possession is taken inside Oklahoma if:

* physical delivery is made by the seller to the buyer in this state, or
* delivery is made in this state by delivery in the seller's own vehicles, or

* the tangible personal property is installed in this state by the seller or the sellers
agent.

If delivery is made in this state, while the sale would still be a sale for resale, it would
not qualify as being exempt unless the distributor held an Oklahoma Sales Tax Permit.

To substantiate that the distributor is engaged in the business of selling the articles

being purchased, it should give the manufacturer an exemption certificate based on its home
state registration as a vendor.

This response is based on Oklahoma Tax Commission Rules 710:65-13-200 and
710:65-15-1. Copies are enclosed.

This response applies only to the circumstances set out in your request of May 2,
2001. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(¢), this Letter Ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have
been accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable law.

If I can be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
OKLAHOMA TAX §OMMISSION

Mithael G. Pillow
Tax Policy Analyst



