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June 25, 2001

Re: Our File Number LR-01-49; Questionnaire

Dear

Please find attached the questionnaire you submitted. Also, find enclosed the Statutory
Sections and Commission Rules that were referenced in the questionnaire. If I can be of
further assistance, please contact me.

Sincerely,

Brenda J. Sullivan
Tax Policy Analyst

2501 NORTH LINCOLN BOULEVARD ¢ OKLAHOMA CITY * OKLAHOMA 73194
IT 1S OUR MISSION TO SERVE THE PEOPLE OF OKLAHOMA BY PROMOTING TAX COMPLIANCE THROUGH QUALITY SERVICE AND FAIR ADMINISTRATION




State Tax Questionnaire

1. Company A located in CT buys product from Company B, located in another state, but
registered to collect sales tax in your state. The product is purchased from Company B for resale by

Company A. Company A requests the product be shipped directly to their customer, Company C
located 1n your state.

In this case, is Company A required to register in your state in order to obtain exemption status for
sales tax, since the product was purchased for resale?

Response to Question 1:  Given that Buyer (Company A) has no nexus with Oklahoma,
Oklahoma cannot require a vendor who has no connection with Oklahoma, to register to collect the
state and any local sales or use taxes. However, Oklahoma will recognize the sale from Seller
(Company B) to Buyer (Company A) for resale, as a sale for resale. The Seller (Company B) would
need to obtain its customer’s, the Buyer (Company A) valid exempt certificate. The exemption
certificate should list the resale number issued by its home state as evidence it is in the business of
making purchases for resale. The seller should also obtain written documentation from the
purchaser and signed by a person authorized to bind the vendor stating that it is:

1. Not an Oklahoma resident.
2. Engaged in the business of making sales of the items being purchased.
3 Purchasing the items in question for resale.

Please note the additional requirements of Commission Rule 710:65-7-6, a copy of which is
enclosed.

2. Same scenario as above: Company A located it CT buys product from Company B, located in
another state, but registered to collect sales tax in your state. The product is purchased from
Company B for resale by Company A. Company A requests the product be shipped directly to their

customer, Company C located in your state.

The difference here is that the Company A receives payment from company C headquarters located
in an entirely different state than the state the product shipped to. Even though product was
shipped into your state, the sale or monetary transaction takes place in a different state.

Is this considered a taxable sale in your state or the state that is paying for the transaction?

Response to Question 2:  The sale transaction would be considered taxable in Oklahoma.
Oklahoma sales tax is levied on transactions that occur within Oklahoma. Use tax is levied on a
transfer of title or possession of tangible personal property purchased out of state and subsequently
brought into Oklahoma for storage, use or consumption pursuant to Title 68, Section 1402 of the
Oklahoma Statutes, a copy of which 1s enclosed.

3. Once registered for sales tax in your state, is it a requirement that a business, in our case a
partnership, LLC, file income taxes in your state?



Response to Question 3:  No, a sales tax registration does not automatically constitute an
income tax obligation. The nexus criteria for income tax are different for sales tax. Please see
Commussion Rule 710:50-17-3 , which relates to nexus for income tax purposes. Also, find enclosed
a nexus questionnaire for your information.

4. Once registered for sales tax in your state, is it a requirement that the partners file individual
income tax in your state? See response to question 3.

5. Once registered for sales tax in your state, is it possible that both the partners and the LLC
would have to make estimated income tax payments? See response to question 3.

6. Company A located out of state purchases a maintenance or service contract for resale to a
subsidiary of Company B, located in your state, but headquartered in yet another state. Are the
services provided to the subsidiary taxable in your state?

Response to Question 6:  Taxability of the services depends on the type of contract, please see
Commuission Rules 710:65-19-52 subsection (d) and 710:65-19-365 and 710:65-19-371.

If the maintenance contract is the type that is taxable in Oklahoma, and if the seller has not
established nexus either in connection with the original sale of computer network components or in
connection with the sale of the maintenance services, as set out in responses to question number 1
and 2 above, it would not have nexus with Oklahoma.

However, if the seller has agents or persons who perform installations and/or service the products
sold by the company, a physical presence would be established and thusly, create nexus in Oklahoma
and the company would be required to collect Oklahoma sales tax. Please see Commission Rules
710:65-1-8 and 710:50-17-3.

This response applies only to the circumstances set out in your request of April 23, 2001.
Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally relied upon only by
the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and completely
stated, and that there has been no change in applicable law. If I can be of further assistance, please
teel free to contact me.

Sincerely,

Brenda J. Sullivan
Tax Policy Analyst

Enclosure



