OKLAHOMA TAX COMMISSION

TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION PHONE (405) 521- 3133
TONY MASTIN, DIRECTOR FACSIMILE (405) 522-0063
May 25, 2001
Re: Our File Number LR-00-250.1 Tax status for the sell and installation

of storm shelters

Dear

This letter is a follow-up to your request for an opinion to clarify the methodology
your company should use in conducting its operation of the sale and installation of storm
shelters.

Upon reviewing contract that was faxed to us on May 7, 2001, it
appears that you are conducting your business as a contractor, making improvements to
real property and are contracting for job performance rather than selling the storm
shelters as a vendor. Please note, the area on your invoice with a line for tax is indicative
of a vendor and should therefore not appear on your contract. Usually, any cost,
including tax, that a contractor incurs as part of its job performance should be included in
its lump sum contract price. A distinction between a contractor and a vendor is that a
contractor is performing and selling a service, i.e. performance; and paying tax at the
source. In contrast, a vendor issues an invoice as to the sale of goods and collects
sales/use tax from its customer.

Contractors are considered the consumer/users of items purchased to improve real
property. They pay tax on the materials used in their contracts and do not charge a mark-
up on their material. Their profit is in labor/installation. Consequently, they do not
charge sales tax on the revenue received from the contract. Please see Commission Rules
710:65-19-55 and 710:65-19-56.

A contractor’s tax responsibility for materials purchased inside the state would be
to pay state and/or local sales tax at the source. For out-of-state purchases of material
stored at a location different from the job site, the tax responsibility would be to pay the
tax to the vendors if they have a physical connection with Oklahoma. If the vendor does
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not have a connection with Oklahoma such that it is required to remit use tax, then you
should accrue and remit the tax due. If you order the material for a particular job, then
the tax at the job site woud be the tax due. If not it is the storage site. (See Title 68
Section 1411 and the Oklahoma consumers use tax report enclosed).

Further, you should collect sales tax from your customer on the cash and carry
sales at either the place of pick-up if delivered, or the place of delivery even though you
have paid use tax on it earlier.

Based on the foregoing determination, if has been issued a
permit, it should return the permit with a copy of this letter to the Oklahoma Tax
Commission, Taxpayer Assistance Division, 2501 Lincoln Blvd. Oklahoma City, OK
73194. We suggest that . ' notify its vendors in writing that it no longer sales
for resale, and is required to pay the tax at the time of purchase.

Please find enclosed Commission Rules referenced herein. If I can be of further
assistance, please feel free to contact me.

‘This response applies only to the circumstances set out in your request of January
10, 2001. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent
facts have been accurately and completely stated, and that there has been no change in
applicable law. IfI can be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,

Brenda J. Sullivan
Tax Policy Analyst



