
KLAHOMA TAX COMMISSION
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

November 16, 2000

PHONE ( 405) 521 -3133
FACSIMILE ( 405) 522 -0063

Re: Our file Number LR -00 -232; Sales Tax Responsibilities of a Mail Order
Retailer. 

Dear

This is in response to your inquiry concerning the sales tax responsibilities of a
mail order retailer. I have set out your questions below and each is followed by our
response: 

A. Assuming that the retailer has agency nexus with your state, does your state
impose a tax on catalogs sent into the state via common carrier or U.S. mail
from outside the state'? 

Response: Yes. Please refer to Oklahoma Tax Commission Rules 710: 65- 
21- 3 and 710: 65 -1 -8. 

B. Assuming the retailer does not have nexus with your state, but the third -party
printer of the catalogs does have nexus in your state, does your state impose a
tax on catalogs sent by the printer into the state from outside of the state to
customers of the retailer which reside in your state'? 

Response: No. Please refer to Oklahoma Tax Commission Rule 710: 65 - 
15- 1( c) 

C. Same as above except the printer sends the catalogs to customers in your
state from within the state. 

Response: Yes. Please refer to Oklahoma Tax Commission Rule 710: 65 - 
15- 1( c) 
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D.If the catalogs are subject to tax, explain what costs are included in
the tax base. 

For example, the printer has a variety of charges, including, ink, paper, 
typesetting. printing, and mailing. Would the tax only apply to the
tangible personal property ( ink and paper), or would it also apply to any
of the other charges imposed by the printer'? 

Response: All charges listed would be included in the taxable gross

receipts which are subject to either sales or use tax as the case may
be. Please refer to Oklahoma Tax Commission Rule 710: 65 -19 -265. 

In addition, there may be other costs incurred by the retailer such as
photography, design. freight, and postage, some ofwhich are paid to
different third-;parties. some ofwhich are internal costs, but none ofwhich

are for purchases of tangible personal property. Which, if any, of these
costs would be subject to tax'? 

Response: All charges listed would be included in the taxable gross

receipts, with the exception of separately stated charges for freight
and postage. Please see the rule mentioned immediately above and
also rule 710: 65- 19 -70. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of October
24, 2000. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent
facts have been accurately and completely stated, and that there has been no change in
applicable law. 

If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 
OKLAHOMA TAX COMMISSION

Michael G. Pillow

Tax Policy Analyst


