
OKLAHO',1A TAx COMMISSION
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION PHONE ( 405) 521- 3133
TONY MASTIN, DIRECTOR FACSIMILE ( 405) 522 -0063

January=31"; 2001

Re: Our File Number LR- 00 -217

Dear

This is in response to your inquiry for written policy on the interpretation of the
recent amendment to Title 68 Section 1356 ( 23) which provides an exemption for

municipally -owned recreation centers" on " dues or fees which have a value

equivalent to the charge that could have otherwise been made, for the use of facilities and

programs at municipally -owned recreation centers." The three categories for the fees, 

programs, services and other activities that were presented in your correspondence have

been scanned into this document below with our responses as to their tax status as a result
of the legislative change. 

1St

category of items you believe to be exempt: 

Facility fees at our recreational centers: Facility Rental, Gym Rental, Room
Rental, Party Room Rental and Pool Rental. 

Program fees such as: Aerobics, Basketball, Exercise, Gymnastics, Martial Arts
Instruction, Soccer League, Softball League, T -Ball League, Tennis League, 

Volleyball, Yoga, Arts and Crafts Classes, Ceramic Classes, Painting, Performing
Arts, Thespian Club and Tennis Court Rentals to mention afew ofthe activities. 

Admission fees at swimming and aquatic pools located at " municipally owned

recreation centers" such as: open swim, season passes, group sales, eveningfamily
fun nights, dive -in movies, swimming and scuba lessons and synchronized
swimming. 

Admission and tour fees charged by the and
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Facility fees chargedfor the use of
room rentals) and/or the use of

garden). 

Fees charged for use of open -air picnic shelters, pavilions, athletic fields, and
stadiums. 

Refundable deposits, key deposits, refundable cleaning fee or non - refundable
processing fee ( handling charge). Deposits are not refunded in case of loss and/or
damage. " 

Our response: 

We agree that the above listed fees, programs and activities are exempt with the

exception of the fees charged for the admission to the and
They would be considered places of amusement and therefore

taxable. 

2nd

category of items that you are unsure if they would be exempt or not: 

Fees chargedfor use ofbooth space at city - sponsored events ( with no sales). 

Fees assessed to rent space on the for weddings and other

events. The is parkproperty. 

Green fees assessed for rounds of golf on City golf courses. The City Golf
Courses are on parkproperty. 

Admission fees charged to enter the Zoo. The Zoo is on park
property. " 

Our response: 

We agree that the above booth and rental spaces are not taxable. However, the green fees

assessed for rounds on City golf courses are subject to sales tax if spectators are not
charged an admission fee and the fees charged for the admission to the
Zoo are taxable as a place of amusement. 

3rd

category of items that you assume are still subject to sales taxes: 

The rental ofpark or recreational equipment and the sales ofsupplies or books. 

Sales made at the Gift Shop. 

Sales made at the pro shops. 



Sales made at the Zoo's Gift Shops. 

Concession sales at all facilities. " 

Our response: 

We agree that all the above are subject to sales tax as sales or rentals of tangible personal
property. See Title 68 Section 1354. 

Our ruling is based on Title 68 Section 1356( 23) and Commission Rules 710: 65- 
19- 6 and 710: 65 -19 -77 which is currently being amended to reflect the recent change to
Title 68 Section 1356 ( 23). Please note that Title 68 Section 1356( 23) specifically states
that the exemption for the dues or fees are for the use of the facilities and programs at
municipally -owned recreation centers." Therefore, the exemption is limited to the

activities at recreation centers. 

Copies of the statutes and rules referenced are enclosed. If I can be of further
assistance please contact me. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of October
16, 2000. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent
facts have been accurately and completely stated, and that there has been no change in
applicable law. If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 

Brenda J. Sullivan

Tax Policy Analyst

Enclosures


