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Taxability of shipping and handling charges

Please let this letter serve as written confirmation of the policy of the State of Oklahoma
regarding the sales /use tax treatment of transportation and delivery charges. Since November 1, 

1998, the cost of transportation, i. e. shipping and handling charges, from a point outside
Oklahoma to a point inside this State has not been subject to use tax. However, this type of

charge depends not only upon what the charge consists of, and how it is invoiced, but also
whether the underlying charge was agreed to separately from the purchase price arrived at
between the buyer and seller. 

The tax treatment of transportation and delivery charges is governed by Oklahoma Tax
Commission Rule 710: 65 - 19 -70 and Title 68 Oklahoma Statutes Section 1354(A)(3). Charges

that result from shipping merchandise to vendor' s customers i. e. the cost of transportation from
the vendor' s inventortyo the customer is not subject to sales or use tax, if it is separately stated. 
This exemption applies to all sales, taxable and non taxable. 

Additionally, handling charges associated with the sale of tangible personal property, if
they represent an element of cost to a seller, should be included in gross receipts or " gross

proceeds ", the total amount of consideration for the sale of any tangible personal property or
service. See Title 68 Section 1352( 7). 

Therefore, since shipping and handling charge is separately stated on the music clubs
sales invoices as described in your letter, it is our determination that the charge falls within

category ( b) of the above rule, and is not subject to tax. Also, note category ( a) of the above rule, 
which specifically states that if the shipping and handling charge is separately stated on the
invoice, then they are exempt from sales /use tax. 

PLEASE NOTE: A lump sum shipping and handling charge associated with the sale of
tangible personal property will be treated as a transportation charge for purposes of sales and use
tax and if separately stated from the cost of the merchandise, the charges are not subject to sales
or use tax. Conversely, separately stated charges for " hand ling "alone, as opposed to charges for
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both " handling and shipping," are generally not treated as transportation charges and the handling
would be taxable see category ( c) of the above rule. 

Copies of the statutory references and commission rule are enclosed for your information. 
If I can be of further assistance, please contact me. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of September 28, 
2000 and may not be relied upon by any entity other than the addressee. 

In the event of any change in the facts surrounding the transaction described, this letter
ruling would no longer be applicable. You are further advised that subsequent statutory or
administrative rule changes or judicial construction of the statutes or rules upon which this advice
is based may yield a different result from that which is expressed here. 

Sincerely, 

Brenda J. Sullivan

Tax Policy Analyst

Enclosure


