OKLAHOMA TAX COMMISSION

TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION ; PHONE (405) 521-3133
TONY MASTIN, DIRECTOR FACSIMILE (405) 522-0063

September 13, 2000

Re:  Our file Number LR-00-133; Sales and use tax responsibilities of parties
engaged in various utility construction scenarios.

Dear

This is in response to your inquiry concerning the above referenced subject. I
have scanned in and enclosed your four multi-part fact situations and have set out our
responses to each of the questions asked on the enclosed four attachments.

This response applies only to the circumstances set out in your request of June 13,
2000. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have

been accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable
law.

These responses are based on the following Oklahoma Tax Commission Rules:
710:65-1-2  710:65-1-7  710:65-19-56 710:65-19-329 710:65-19-330

If I can be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
OKLAHOMA TAX COMMISSION

SRR

Michael G. Pillow
Tax Policy Analyst

o 2501 NORTH LINCOLN BOULEVARD ¢ OKLAHOMA CITY * OKLAHOMA 73194 -

(T 1S OUR MISSION TO SERVE THE PEOPLE OF OKLAHOMA BY PROMOTING TAX COMPLIANCE THROUGH QUALITY SERVICE AND FAIR ADMINISTRATION




Attachment |
UNDERGROUND CONSTRUCTION

FACTS

Company A enters into a contract with a customer to do the following:

1. Using Company A's equipment (or equipment it leases), a tunnel or trench is made by
removing ground (e.g., dirt, rock, stones, etc.) and placing it above ground..

2. Pipe is placed in the tunnel or trench and is covered up with dirt, rock, stone or sand. Black dirt
and seed are then placed on top of the dirt, rock, sand, etc. The pipe is
furnished by the customer.

3. The land on which the tunnel or trench is made may be owned by various persons, including the
customer, a utility or municipality, or other persons. (Note: The land is not owned by Company
A)

QUESTIONS

A. What is your state's sales/use tax treatment of the above facts? Is any of Company A's bill to the
customer subject to sales/use tax? If yes, under what law or regulations?

Response to Question A: Company A is a contractor and as such, is the taxable consumer user of all
tangible personal property used in the completion of the contract. Except in the case where the work
involves construction of telecommunications lines, no part of the bill to Company A's customer is
subject to sales tax. However, if the line being laid is a telecommunications line, and the customer is
not a telecommunications company that could make the purchase exempt for resale as a part of its
sale of telecommunications services, the gross proceeds of the bill would be taxable.

B. Would the answer to "A" be different if, in Fact 2, the pipe was purchased and furnished by
Company A instead of the customer? Is Company A'’s purchase of the pipe subject to sales/use tax?

Response to Question B: The answer to question "A" above would not be different if the pipe was
purchased and furnished by Company A instead of Company A's customer. Company A's purchase
of the pipe would be subject to sales or use tax as appropriate.

C. Is the tax treatment the same, regardless of who owns the land on which the tunnel or trench is
located? For example, doe§ it make a difference if the land is owned by the customer, or someone
other than the customer? Does it make a difference if it is land:

* owned by a utility?
= on which the utility has an easement?
* owned by a governmental unit such as city, village or county?

* owned by a corporation or individual?

Response to Question C: The tax treatment is the same without regard to who owns the land on
which the tunnel or trench is located.

D. Is Company A liable for use tax?



Response to Question D: Company A is subject to use tax on all purchases made outside

Oklahoma which are brought into Oklahoma. It owes sales tax to its vendors on all purchases
made in Oklahoma.



JAttachment Il
DIRECTIONAL DRILLING

FACTS
Company Z enters into a contract with a customer to do the following:

1. Using Company Z's equipment (or equipment it leasss), a circular shaped horizontal hole is made
in the ground. The ground (e.g., dirt, rocks, stones, etc.) is removed and placed above ground.

v

2. Apipeis placed in the hole. The pipe is furnished by the customer.

3. The land on which the hole is made may be owned by various persons, including the customer, a
utility or municipality, or other persons. (Note: The land is not owned by Company Z.)

QUESTIONS

A. What is your state's sales/use tax treatment of the above facts? Is any of Company Z's bill to the
customer subject to sales/use tax? If yes, under what law or regulations?

Response to Question A: Company Z is a contractor and as such, is the taxable consumer user of all
tangible personal property used in the completion of the contract. Except in the case where the work
involves construction of telecoml:nunications lines, no part of the bill to Company Z's customer is
subject to sales tax. However, if the line being laid is a telecommunications line, and the customer is
not a telecommunications company, that could make the purchase exempt for resale as a part of its
sale of telecommunications services, the gross proceeds of the charge would be taxable.

B. Would the answer to "A* be different if, in Fact 2, the pipe was purchased and furnished by
Company Z instead of the customer? Is Company Z's purchase of the pipe subject to salesfuse
tax?

Response to Question B: The answer to question "Z" above would not be different if the pipe was
purchased and furnished by Company Z instead of Company Z's customer. Company Z's purchase
of the pipe would be subject to sales or use tax as appropriate.

C. Is the tax treatment the same, regardless of who owns the land on which the hole is located? For
example, does it make a difference if the land is owned by the customer, or someone other than the
customer? Does it make a difference if it is land:

+ owned by a utility?
* on which the utility has an easement?
* owned by a governmental unit such as city, village or county?

+ owned by a corporation or individual?

Response to Question C: The tax treatment is the same without regard to who owns the land on
which the tunnel or trench is located.



D. s Company Z liable for use tax?

Response to Question D: Company Z is subject to use tax on all purchases made outside

Oklahoma which are brought into Oklahoma. It owes sales tax to its vendors on all purchases
made in Oklahoma.



Attachment lll
WIRE ON POLES

FACTS
ABC enters into a contract with a utility company or telephone company to do the following:

1. Using ABC's equipment (or equipment it leases), ABC attaches wire above ground to poles. Some
poles are removed and replaced/moved.

2. The wire is furnished by the utility company or telephone company.

4. Theland on which the poles are located may be owned by various persons, including the utility
company, telephone company or others. (Note: The land is not owned by ABC.)

5. Ifthere are truck tire ruts in performing this job, some dirt may be placed in the ruts by ABC to level
the ground and grass seed is planted.

QUESTIONS

A. Whatis your state's sales/use tax treatment of the above facts? Is any of ABC's bill to the customer
subject to sales/use tax? If yes, under what law or regulations? '

Response to Question A: Company ABC is a contractor and as such, is the taxable consumer user of
all tangible personal property used in the completion of the contract. Except in the case where the
work involves construction of telecommunications lines, no part of the bill to ABC's customer is
subject to sales tax. However, if the line being installed is a telecommunications line, and the
customer is not a telecommunications company, that could make the purchase exempt for resale as a
part of its sale of teleccommunications services, the gross proceeds of the charge would be taxable.

B. Would the answer to "A" be different if, in Fact 2, the wire was purchased and furnished by ABC
instead of the customer? Is ABC's purchase of the wire subject to salesfuse tax?

Response to Question B: The answer to question "A" above would not be different if the pipe was
purchased and furnished by ABC instead of ABC's customer. ABC's purchase of the pipe would be
subject to sales or use tax as appropriate.

C. Isthe tax treatment the same, regardless of who owns the land on which the pole is located? For
example, does it make a difference if the land is owned by the customer, or someone other than the
customer? Does it make a difference if it is land:

* owned by a utility or telephone company?
* on which the utility or telephone company has an easement?

* owned by a governmental unit such as city, village or county?

* owned by a corporation of individual?



Respouse to Question C: The tax treatment is the same without regard to who owns the land on
which the pole is located.

D. Is ABC liable for use tax?

Response to Question D: ABC is subject to use tax on all purchases made outside Oklahoma

which are brought into Oklahoma. It owes sales tax to its vendors on all purchases made in
Oklahoma. '



Attachment IV
POLES - WIRING/FOUNDATION, ETC.

FACTS
Company B enters into a contract with a customer to do the following:

1. Using Company B's equipment (or equipment it leases), Company B digs a trench for electrical
wire to connect to a light on a pole. A hole is dug for a light pole foundation.

2. Acement foundation is made for the light pole. Company B purchases the cement for the
foundation.

3. Wire is placed in the trench, with the wire partially above ground when it is coming out of the
cement foundation, so it ¢an be connected to the light. (Note: The connection to the light is not
done by Company B.) The wire is furnished by the customer. After the wire is placed in the trench,
the trench is filled with sand, gravel or dirt.

4. Apoleis attached to the cement foundation. The pole is furnished by the customer.

5. The land on which the trench, foundation and pole are located may be owned by various persons,
including the customer, a utity company, a governmental unit or other persons.

QUESTIONS

A. Whatis your state's salesluse tax treatment of the above facts? Is any of Company B's bill to the
customer subject to sales/use tax? If yes, under what law or regulations?

Response to Question A: Company B is a contractor and as such, is the taxable consumer user of all

tangible personal property used in the completion of the contract.

B. Would the answer to A" be different if, in Fact 3, the wire was purchased and furnished by

Company B instead of the customer? Is Company B's purchase of the wire subject to salesfuse
tax?

Response to Question B: The answer to question "A" above would not be different if the pipe was
purchased and furnished by "B" instead of "B's" customer. "B's" purchase of the pipe would be
subject to sales or use tax as appropriate.

C. Isthe tax treatment the same, regardless of who owns the land on which the trench, foundation and
pole are located? For example, does it make a difference if the land is owned by the customer, or
someone other than the customer? Does it make a difference if it is land:

* owned by a utility?

* on which the utility has ary easement?

*owned by a governmenta unit such as city, village or county?



* owned by a corporation or individual?

Response to Question C: The tax treatment is the same without regard to who owns the land on
which the pole is located.

C. IsCompany B liable for use tax?

Response to Question D: ABC is subject to use tax on all purchases made outside Oklahoma
which are brought into Oklahoma. It owes sales tax to its vendors on all purchases made in

Oklahoma.



