TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION PHONE (405) 521-3133
TONY MASTIN, DIRECTOR FACSIMILE (405) 522-0063

OKLAHOMA TAX COMMISSION,

October 6, 2000

Re:  Our file Number LR-00-128; Sales tax on sales relating to motor vehicle
inspections and warranties.

Dear

This is in response to your inquiry concerning the subject noted above. I have set
out your questions below, followed by our responses:

1. If for a set price, inspects a used vehicle and issues an evaluation report, is
the transaction taxable (this service would entail labor only)?

Response: No.

2. If the car passes the 200-checkpoint evaluation, will offer to sell the
customer a warranty/service agreement on the used vehicle. Is the sale of the
warranty/service agreement taxable?

Response:  No.

3. If the vehicle then requires repairs, the customer or holder of the warranty will have
to pay a $100.00 deductible. Is the deductible taxable?

Response:  No.

4. Are either parts or labor used in the repair and covered by the warranty/service
agreement (not charged to the customer) taxable?

Response:  Yes. The sales value of the parts are taxable to when they
are withdrawn from an inventory that was purchased exempt from sales tax for
resale. Please see Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-19-365. Sales value is
defined in rule 710:65-1-1. Copies of these rules are enclosed.
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This response applies only to the circumstances set out in your request of June 14,
2000. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally
relied upon enly by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have
been accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable
law.

If I can be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
OKLAHOMA TAX COMMISSION

Michael G. Pillow
Tax Policy Analyst



