
OKLAHOMA TAx COMMISSION
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION PHONE ( 405) 521- 3133
TONY MASTIN, DIRECTOR FACSIMILE ( 405) 522-0063

September 8, 2000

Re: Our file Number LR -00- 096; Sales tax incidence on high volume copying
establishments. 

Dear

This is in response to your inquiry concerning the sales tax responsibilities of your
client. I have scanned in your letter below. As I felt appropriate, I have added material
labeled " Comments" to your scenario to be sure the parameters of the answers I have listed
after each of your questions are understood. 

Scenario: Manufacturing Equipment

Our client maintains production equipment in every store. All production equipment in the full-service
area is used for high volume copying and manufacturing of an end product from beginning to end. 
This production equipment includes high to medium volume black & white and color copiers, 

oversized enlargers ( creates large posters and banners), one hour photo processing machines, and
ancillary equipment ( binders, cutters, paper drills, and other miscellaneous equipment). The

employees in the stores operate all of the production equipment in this area and no customers have
access to this area. Our Client has analyzed sales of ancillary services and found that approximately
94% of the ancillary services are provided in conjunction with the use of the production equipment. 

Our client also maintains a self -serve area. The production equipment in this area is operated by the
customer and the employee. This equipment only includes black & white and color copiers. 

Questions: 

1. Is our client entitled to a manufacturing exemption for machinery and equipment used in
the full- service area? 

Answer: NO. Please see Oklahoma Tax Commission Rule 710: 65- 19- 259. 
Are there special exemptions that apply to new stores / locations? 
Answer: NO. 

If classified as exempt, what supporting documentation needs to be provided to vendors of the
manufacturing equipment used in the full-service area? 
Answer: NOT APPLICABLE. 
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2. Is our client entitled to the manufacturing exemption for copiers used in the self -serve
area? 

Answer: NO. 

Are there special exemptions that apply to new stores / locations? 
Answer: NO. 

If classified as exempt, what supporting documentation needs to be provided to vendors of the
manufacturing equipment used in the self -serve area? 
Answer: NOT APPLICABLE. 

3. If sales / use tax was paid directly to the vendor on qualifying manufacturing equipment, 
how does our client claim a refund of tax paid to your state? 

Answer: Although not applicable to your client, for refunds on manufacturing
equipment, credit requests are covered by Oklahoma Tax Commission Rule 710: 65- 11- 1

4. Does the taxability change if the equipment is leased under a capital or operating lease? If
the answer is yes, please explain and provide the corresponding law sections. 

Answer: NO. 

5. Are separately stated installation charges taxable? If the answer is yes, please provide a
detailed response with corresponding law sections. 

Answer: NO. 

6. What is the taxability of developer and fuser agent chemicals used in Xerox copy
machines? Does it matter if the chemicals are used in the full- service equipment versus
the self -serve equipment? 

Answer: Taxable for both types of machines. Please see rule 710: 65- 19-259. 

Scenario 2: Capital Versus Operating Leases

Our client leases machinery and equipment used in production and for their own use. The
terms of the leases equal or exceed a 36 month period of time. Our client capitalizes capital
leases, in accordance with GAAP. All operating leases are expensed. 

Questions: 

1. Is the lessor or lessee ultimately responsible for sales / use tax? Are there any exceptions
to the law or internal guidelines that would hold the lessor ultimately liable for the tax? 

Answer: The lessee is ultimately responsible for the tax, but the lessor is
responsible for charging and remitting the tax. If the lessor fails to do so, it becomes
responsible. 

2. Does the taxability change if the lease is a capital lease versus an operating lease? Is sales
use tax due at lease inception or due based upon lease payments? 

Answer: If the parties agree that the transaction is a lease, we will treat it as a
lease for sales tax purposes and expect sales tax to be remitted on the total gross receipts
of the lease as they become due. Please refer to Oklahoma Tax Commission Rule
710: 65- 1- 11. 

Scenario 3: Improvements to Real Property

Our client contracts with a number of in- state and out-of-state contractors to perform
improvements to real property in their stores, including remodeling existing locations and



building out newly leased facilities. Below is a list of improvements that are physically
attached to the real property. 

Carpet

Cabinets

Counter tops

Signs attached outside the building
Tables attached to real property
Wiring for telephones and internet connections

Lighting retrofits throughout the store ( energy efficient lighting) 
Parking lot / sidewalk repairs
Heating and air conditioning
Roof repair

Drywall repair

Fabrication of interior walls Plumbing for restrooms
Window tinting (film), not removed
Window treatment (blinds, shades) 

Electrical outlets for production equipment

General Comments: Generally, carpet, cabinets, signs, and window treatments will be
considered to be trade fixtures and as such will retain their identity as tangible personal
property and will be subject to sales tax when sold. 

Questions: 

I . Who is ultimately responsible for the sales / use tax? 

Answer: For items that retain their identity as tangible personal property, please
see our response to question 1 of scenario two above. For the other items, which are

improvements to real property, the contractor is required to pay sales tax when they are
purchased and no further incidence of tax occurs. 

3. Does the taxability change if the contract is lump sum or time and materials? If the
answer is yes, please provide a detailed response with corresponding law sections. 

Answer: The taxability does not change depending on whether the contract is a
lump sum or time and materials contract. However, the manner of billing of progress
payments may give rise to ambiguity as to what is occurring. 

4. For In -State Contractors: If an in- state contractor is determined to be the retailer of
materials used for improvements to real property, and does not separately charge sales tax
on the sales invoices, is our client responsible for accruing the use tax? 

Answer: If an in-state contractor is acting as a contractor, no tax should be
shown on the billing documents since contractors are the taxable consumer users of
goods used to complete contracts in Oklahoma. If an in-state vendor is remiss and does
not charge sales tax on sales made, the purchaser would not report it on it' s sales tax or
use tax forms, rather it should advise the vendor and remit the tax to them. 

5. For out-of-state Contractors: If an out-of-state contractor performs improvements to
real property and does not separately state sales / use tax on the sales invoices, is our

client responsible for accruing the use tax? If yes, what is the taxable measure? Does it
matter if the contractor is or is not permatized (holding a seller's permit) or licensed in the
state ofOklahoma? 



Answer: As noted above, contractors will not hold sales tax permits nor charge
sales tax on the gross receipts of their contracts. An out of state contractor is
responsible for registering with the Oklahoma Tax Commission and is responsible
for remitting use tax on the purchase price of goods purchased outside Oklahoma
and brought into Oklahoma for its use in completing the contract. 

6. Does the responsibility for sales / use tax change if a subcontractor bills our client

directly? If the answer is yes, please provide a detailed response with corresponding law
sections. 

Answer: No, the sub -contractor has the same responsibilities as the general
contractor for both registering and paying tax. 

Scenario 4: Software

Our client purchases software and software licenses every year. The software is received
outside of your state one of three ways: 

A) In the form of tangible personal property ( diskette or CD). 
B) Electronically via the internet or modem. 
C) Received via a load and leave arrangement in which the vendor will travel to our client

and load the software onto its computer system. ( Our client does not obtain title or
possession of tangible personal property at any time.) 

Our client creates a master image CD of the software and then sends this software CD directly
to the stores in your state or sends the software CD to a third party in Arizona to be loaded
onto computer systems that will be sent directly to the store locations in your state. 

Questions: 

1. Are the software CDs or software licenses taxable in your state based upon the above
facts? If the answer is yes, please provide a detailed response for each of the described
methods of delivery. 

Answer: The proportionate share of the purchase price of CD' s brought into
Oklahoma via methods " A" and " C" are subject to use tax. A credit may be taken for
sales or use tax paid in another state. No tax is due on CD' s brought into Oklahoma
where the CD was downloaded via the internet or telephonically. Please refer to
Oklahoma Tax Commission Rule 710: 65- 19- 156. 

2. Are software updates taxable if received and sent into your state in the same matter as
discussed above? If the answer is yes, please provide a detailed response for each of the
described methods of delivery. 

Answer: Software updates are taxable in the same manner as discussed above. 
Just as in the last answer, the taxability depends on the receipt of tangible personal
property by the purchaser. 

3.. Our client pays a non- refundable annual fee for " software insurance". This fee entitles

our client to software updates if there are any within the year although our client may or
may not choose to utilize the update. Is this software insurance fee taxable whether or not
an update is received? 

Answer: Charges for the right to receive software updates, whether the updates
are received or not, are taxable in the same manner as discussed above. Just as in the



last answer, the taxability depends on the receipt, or the right to receive, tangible
personal property by the purchaser. 

Scenario S. In Store Computer Rental Time

Our client maintains computers for customer in- store rental. The rental charge is based upon
an hourly charge prorated by the actual number of minutes the customer uses the computers. 
The customer cannot add, delete, or modify any of the software applications on the computers. 
The computers can also be used to access the internet. No out of store rentals are allowed. 

Questions: 

1. Is sales tax due on the computer rental charge? If the answer is yes, please provide a
detailed response with corresponding law sections. 

Answer: Sales tax is due on the rental charge. Please see rule 710: 65- 1- 11 cited
above. 

2. If the computer rentals are determined to be taxable, can the computer equipment be
purchased for resale? Can our client file a claim for refund? What is the procedure to file
a claim for refund? 

Answer: Since rentals are defined as sales, a vendor who rents tangible personal
property may make purchases of the item to be rented exempt from sales tax as a
purchase for resale. Your client may make a refund request to its vendors. They in
turn may make a request of the Oklahoma Tax Commission in accordance with rule
710: 65- 11- 1. 

Scenario 6: Document Creation Services

Our client offers document creation services to its customers. These services are separately
stated on the sales invoice and include, but are not limited to, the following: 

Resumes with or without graphics ( one paper copy is given to the customer) 
Resumes with or without graphics ( electronic file on diskette is given to the customer) 
Newsletter with or without graphics
Flyers with or without graphics

Company logos
Business cards

Questions: 

1. Is sales tax due on any of the above document creation services? If the answer is yes, 
please provide a detailed response with corresponding law sections for each of the
taxable document creation services. 

Answer: For sales of resumes and company logos, if the sales are made in
connection with the sale of printed material, then the services are taxable per rule
710: 65- 19- 265. For the other types of transaction listed, since they are provided in
connection with the sale of printed material to a consumer, they are taxable. 

Scenario 7: Telecommunication Services & Equipment



Customers in the store can utilize the client's telecommunication equipment that includes fax
machines and video conferencing equipment. 

Questions

1. Are the charges for sending and receiving faxes subject to sales tax or

telecommunications tax? Does the tax apply to faxes originating from out-of-state
locations, or being sent to out-of-state destinations? 

Answer: Sales tax applies to charges for faxes both originating or terminating in
Oklahoma where the charge is at an Oklahoma location. Please see rule 710: 65- 19- 330. 

2. Are charges for intra -state and interstate video conferencing services subject to sales tax
or telecommunications tax? If the answer is yes, please provide a detailed response with
corresponding law sections. 

Answer: Yes. Please see the rule cited immediately above. 

3. Is there any exemption for telecommunication equipment? If the answer is yes, please
provide a detailed response with corresponding law sections. 

Answer: NO. Sales of telecommunications equipment to telecommunications
providers for their use in providing the communications services are subject to sales tax. 

Scenario 8: Internet Website

Our client offers an informational and on- line document creations website to its customers. A
customer can create a document on- line or upload an electronic file directly to the website. 
The customer can specify the format, type and color of paper, the quantity of the order, any
cutting and binding that needs to be done, and any other finishing process to complete the
order. The finished order can be shipped anywhere in the United States or the customer can
designate from one of our client's locations to pick up the finished product. 

Questions: 

1. Does the shipping or delivery point determine the tax rate? Does it matter if the shipping
point originated from an out-of-state location? 

Answer: For orders shipped from an Oklahoma location, the point of delivery
will determine the tax rate, for both delivery points inside and outside Oklahoma. 

Scenario 9: Resale /Exemption Supporting Documentation

Our client sells to a wide range of customers, including individual consumers, a variety of
businesses and corporations, governmental agencies, and exempt nonprofit organizations. The
printed material being sold can be used in a variety of ways depending on the customer. 
Therefore, it may not be clear if the printed material is being purchased for resale or for the
customer' s own use. 

Our client's employees are instructed to question good faith by making sure an item
purchased exempt from tax is either purchased for resale ( not for the customer's own use) or
sold to an exempt organization. At times a customer is persistent that the item being
purchased is for resale or being used by an exempt entity. The employees will require the
customer to complete an exemption or resale certificate in accordance with the regulation. As

a retailer whose market depends on repeat business, our client cannot debate the taxability of a
customer who is claiming exempt status and who has the proper documentation. 



Comments: Answers to all of your questions listed under this scenario are answered
in Oklahoma Tax Commission Rule 710: 65- 7- 6. 

Questions: 

1. What documentation MUST be maintained by our client to relieve them of potential
audit liabilities? 

2. Do resale or exemption certificates have expiration dates? If the answer is yes, please
provide a detailed response with corresponding law sections. 

3. 

Can our client create it's own version of a resale / exemption certificate as long as it
contains all of the required elements? What are the required elements? 

4. 
In accepting resale / exemption certificates, what must our client do to establish good faith
in order to relieve it of potential audit liability? 

5. If our client later determines that a customer is taxable, can our client be held liable for
previous transactions? Why? 

This response applies only to the circumstances set out in your request of March 14, 
2000 and may not be relied upon by any entity other than the addressee. In the event of any
change in the facts surrounding the transaction described, this letter ruling would no longer
be applicable. You are further advised that subsequent statutory or administrative rule
changes or judicial construction of the statutes or rules upon which this advice is based mayyield a different result from that which is expressed here. 
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Tax Policy Analyst


