
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION PHONE ( 405) 521- 3133
TONY MASTIN, DIRECTOR FACSIMILE ( 405) 522-0063

July 24, 2000

Re: Our File Number LR- 00 -63; Taxability of Interior Design Services

Dear

This is in response to your request for a ruling regarding your company' s tax
status on the interior design services and sales for the

project. In view of the contract and the five examples of invoices that you
submitted for the project, the following rulings have been determined for each item
requested. I have set out below the transactions enumerated on the list, followed by our
answers. 

1. Because we will eventually sell furnishing for this project, should we charge sales
tax on all of our interior design fees? 

Response: No, the interior design services are a nontaxable service. Generally, these
type of services are not subject to sales tax provided the contract is agreed to and billed
separately from the sale of any article of tangible personal property with which the
contract is associated. 

2. The furnishings will be invoiced separately ( see example invoice " A "). Should

we charge sales tax on the shipping charges ( and delivery /installation charges), 
and the procurement fee? 

Response: Please note the area of sales tax administration for

Transportation /delivery, Installation charges and Procurement fee
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Transportation /delivery

Since November 1, 1998, the cost of transportation, i.e. freight, shipping and handling
charges, from a point outside Oklahoma to a point inside this State has not been subject
to use tax. 

The sales tax treatment of transportation and delivery charges is governed by Oklahoma
Tax Commission Rule 710: 65 -19 -70 and Title 68 Oklahoma Statutes Section 1354(A)(3). 
Charges that result from shipping merchandise to vendor' s customers i. e. the cost of
transportation from the vendor' s inventory to the customer are not subject to sales or use
tax, if they are separately stated on the invoice. This exemption applies to all sales, 
taxable and non taxable. 

Additionally, handling charges associated with the sale of tangible personal property, if
they represent an element of cost to a seller, should be included in " gross receipts" or

gross proceeds ", the total amount of consideration for the sale of any tangible personal
property or service. See Title 68 Section 1352( 7). 

Installation

Labor charges for installation are not taxable if the vendor and vendee agree to them
separately and they are disclosed as a separate line item on the bill or invoice. See

Commission Rules OAC 710: 65 -19 -158, 710: 65 -19 -159 and 710: 65- 1- 11( c). 

Procurement

It appears that the procurement fee is a part of the sale of tangible personal property, i. e. 
the furnishings and should be included in " gross receipts" or " gross proceeds ", the total

amount of consideration for the sale of any tangible personal property or service. See
Title 68 Section 1352( 7). Therefore, the procurement fee would be subject to tax as part
of "gross receipts ". 

3. In regards to the reimbursable expenses ( see " C" and " D "), please clarify whether

we should charge tax or not on these items that we choose to invoice separately
rather than include within our design fees. 

Response: The travel and expense reimbursements are not subject to tax. 

4. Regarding the "               "( see " E "), this is the process where the original

blueprints of the facility have been converted to computer diskettes in
format. Is this process taxable? 

Response: The "                process would not be taxable if no subsequent

transfer of materials takes place. However, if copies of the software and files are given to
the client as part of the conversion process, then the process would be subject to sales tax. 
See the definition for " gross receipts" or " gross proceeds ". 
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Additionally, it is unclear to me why some of your invoices show sales tax for
for sales made in the state of Oklahoma. Further,                 

will be able to purchase the furnishings for this project exempt from sales
tax as sales for resale, with a valid sales tax permit. See 0. S. Sections 1363 and 1364 of
Title 68 and Oklahoma Commission Rule 710: 65 - 17 -1. A registration form needs to be
completed in order to obtain a sales tax permit. If you desire a registration form, you
may contact the Taxpayer Assistance Division at ( 405) 521 -3279. 

Copies of the statutes and rules referenced are enclosed. If I can be of further
assistance, please contact me. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of March
15, 2000 and may not be relied upon by any entity other than the addressee. In the event

of any change in the facts surrounding the transaction described, this letter ruling would
no longer be applicable. You are further advised that subsequent statutory or
administrative rule changes or judicial construction of the statutes or rules upon which
this advice is based may yield a different result from that which is expressed here. 

Enclosures
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Sincerely, 

Brenda J. Sullivan

Tax Policy Analyst


