"~ OKLAHOMA TAX COMMISSION

TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION PHONE (405) 521 3133
TONY MASTIN, DIRECTOR FACSIMILE (405) 522-0063

March 24, 2000

Re:  Our File Number LR 00-62; Taxability of computer hardware and software and related fees
and services

Dear ]

Please find attached the list you submitted regarding the taxability of the items listed in your
correspondence. I have answered each item on the list. The answers and the references are to the
specific subsections of Oklahoma Tax Commission Rule OAC 710:65-19-52, a copy of which is
enclosed for convenient reference. A few questions on the list warranted further discussion and to
clarify their tax status these are noted on the attachment.

This response applies only to the circumstances set out in your request of March 8, 2000 and
may not be relied upon by any entity other than the addressee. In the event of any change in the facts
surrounding the transaction described, this letter ruling would no longer be applicable. You are further
advised that subsequent statutory or administrative rule changes or judicial construction of the statutes
- or rules upon which this advice is based may yield a different result from that which is expressed here.

If I can be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,

Brenda J. Sullivan
Tax Policy Analyst

Enclosure

2501 NORTH LINCOLN BOULEVARD ¢ OKLAHOMA CITY * OKLAHOMA 73194 .
.
IT 1S OUR MISSION TO SERVE THE PEOPLE OF OKLAHOMA BY PROMOTING TAX COMPLIANCE THROUGH QUALITY SERVICE AND FAIR ADMINISTRATION




ATTACHMENT

Installation services.

1. Labor charges for software installation are not taxable if the vendor and vendee agree to them

separately and they are disclosed as a separate line item on the bill or invoice. See Commission Rules
OAC 710:65-19-158, 710:65-19-159 and 710:65-1-11(c).

2. Training is not subject to sales tax.

3. Hardware maintenance agreements.

Service or maintenance contracts which only cover the provision of labor services or
maintenance services are not subject to sales tax provided the contract is agreed to and billed
separately from the sale of any article of tangible personal property with which the contract is
. associated. Any tangible personal property used in connection with the labor services performed under
the contract which are not covered under the contract and which are billed/sold to the customer are
subject to sales tax.

4. Freight charges.

Since November 1, 1998, the cost of transportation, i.e. shipping and handling charges, from a
point outside Oklahoma to a point inside this State has not been subject to use tax.

The sales tax treatment of transportation and delivery charges is governed by Oklahoma Tax
Commission Rule 710:65-19-70 and Title 68 Oklahoma Statutes Section 1354(1)(C). Charges that
result from shipping merchandise to vendor’s customers i.e. the cost of transportation from the
vendor’s inventory to the customer is not subject to sales or use tax, if it is separately stated. This
exemption applies to all sales, taxable and non taxable.

Additionally, handling charges associated with the sale of tangible personal property, if they
represent an element of cost to a seller, should be included in gross receipts or “gross proceeds”, the
total amount of consideration for the sale of any tangible personal property or service. See Title 68
Section 1352 (7).

For your information, please find enclosed Oklahoma Tax Commission Rules OAC 710:65-19-
70 and 710:65-21-1 through 710:65-21-6.



March 8§, 2000
Oklahoma Tax Commission P.O. Box 26850 Oklahoma City, OK 73126-0850

RE: Sales Tax Questions

Please note that our company is considering expanding sales in your State. We would like to determine what
would be taxable sales and what sales we perform would be tax exempt. Please review our following
descriptions and let us know on an individual basis the ruling on each aspect of our sales. If you need further
clarification on any of these descriptions below, please contact me at phone # ext

Computer Hardware Sales: This consists of the sale of tangible computer hardware.

- Examples would be printers, monitors, hard drives, etc. Please indicate if this product sale is:

Taxable According to Subsection (b) OR Non-Taxable

Installation Time/Days: When we sell a computer system, we may need to send an employee on site to install
the system. Please indicate if this component of the sale, if noted separately from the hardware purchase, is:

“Taxable OR. Non-Taxable See Attachment

Freight: When sales of computer hardware occur, there are usually frelght charges noted separately on the
invoices. Would this freight be:

Taxable OR Non-Taxable See Attachment

Software Sales: Our company sells software designed specifically for a certain type of industry. Our client base
is limited to those dealerships working with and - When we sell them our
computer systems, they must also purchase our designed software. Is this software:

Taxable According to Subsection (c) OR Non-Taxable

. Customized Software Sales: There are times that our customers require customized software. This would be
reports or changes to the software shell mentioned above that would be used for them exclusively. Sometimes
we will invoice them Separately for this, other times we will make some customization a condition of their sale.
is this sale:

Taxable According to Subsection (f) OR Non-Taxable

Training Days: When a system is sold, we also sell our customers traiﬁing days to learn how to use our
software. This is necessary since much of the software is industry oriented and there are no other packages out
there to compare it to. Would the days that our customers purchase training be:

Taxable OR Non-Taxable See Subsection (e) and if separately stated on the
invoice




Schools/Classes: There are occasions that our company will set up a class (school). This is a time that existing
customers can send some of their new employees to a selected location for a week at a time and have instruction
on how to use the routines. These classes are topic specific. Would these classes be:

Taxable OR Non-Taxable if separately stated on the invoice

Support: One type of computer system we sell is referred to as Our customers, after
. purchasing the system are on a monthly support program. Each monthly payment provides the customer with 3
support components. They receive telephone support for any problems they have. They receive hardware
maintenance - translates into any hardware on their main system that becomes defective will be replaced for
free. They also receive a software enhancement release with the latest programming changes on a semi-annual
or annual basis sent to them on computer tape. The price of their monthly support will covers each of these 3
components. Considering the entire package of what their support covers, is this entire amount:

TaXable ‘ OR Non-Taxable

Note: The taxability of maintenance contract sold with canned software depends on
whether
The maintenance contract is required or optional. See 710:65-19-52 (d)

Support: This is our second form of monthly support provided. Each support payment covers their
telephone support, main system maintenance replacement contract, and EMAIL ON-LINE software
enhancement releases. Considering the entire package of what their support covers, is this entire amount:

Taxable Same response as the above OR Non-Taxable

4 Support: Our last form of computer support is our Support. This support is télephone
support only. Is this support:

Taxable OR Non-Taxable if separately stated on the invoice

Reviewed by: Brenda J. Sullivan
(PRINT NAME) (SIGNNAME) (DATE)

Thank you for addressing our tax questions. This will assist greatly in the administration of our future business
needs. '

Please return completed form to my attention at fax

Or Mail to:



