
The Recordkeeping Policies and Procedures Manual (OSHA 
Instruction CPL 02-00-135) has been updated - in Chapter 5, Section 
IX the following FAQ has been added:  
  

Question 10-4 (This question was added to the directive on 1/12/2012). What rules must an 

employer ensure that a physician or other licensed health care professional use to make a 

determination that a hearing loss case is not work-related under section 1904.10(b)(6)? 

Physician or other licensed health care professional (PLHCP) must follow the rules set out 

in 1904.5 to determine if the hearing loss is work-related. If an event or exposure in the work 

environment either caused or contributed to the hearing loss, or significantly aggravated a pre-

existing hearing loss, the physician or licensed health care professional must consider the case to 

be work related. It is not necessary for work to be the sole cause, or the predominant cause, or 

even a substantial cause of the hearing loss; any contribution from work makes the case work-

related. The employer is responsible for ensuring that the PLHCP applies the analysis in Section 

1904.5 when evaluating work-related hearing loss, if the employer chooses to rely on the 

PLHCP’s opinion in determining recordability. 
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