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Mr. E. Scott Pruitt 
Attorney General 
313 N.E. 21st Street 
Oklahoma City, OK 73105 

Dear Mr. Pruitt: 

Thank you for your letter of July 13, 2015, in which you inquired about the prohibition 
against political campaign intervention activity by section 501(c)(3) organizations, and 
the impact of the Supreme Court's decision in Obergefell v. Hodges  on our 
administration of the tax laws regarding tax-exempt organizations. 

With regard to your first inquiry, and as discussed in our October 29, 2014 response to 
your letters of August 5, 2014, and October 14, 2014, all section 501(c)(3) organizations 
are prohibited from directly or indirectly participating in, or intervening in, any political 
campaign on behalf of (or in opposition to) any candidate for elective public office. 
Contributions to political campaigns or public statements, verbal or written, made by an 
organization in favor of or in opposition to any candidate for public office violate the 
prohibition against political campaign intervention activity. Violating this prohibition may 
result in denial or revocation of tax-exempt status and the imposition of certain excise 
taxes. 

Certain other activities or expenditures also may be prohibited, depending on the facts 
and circumstances. For cases involving churches, compliance with section 7611 of the 
Internal Revenue Code (the Code), which sets forth certain restrictions applicable to tax 
inquiries and examinations of churches, is also required. We take very seriously our 
responsibility to administer and ensure compliance with the Code, while respecting the 
First Amendment and statutory rights of churches, religious organizations, and other 
taxpayers. 

We are looking to clarify the procedures under section 7611 that have been in the Code 
of Federal Regulations since 1985. In 2009, proposed amendments to these 
regulations were published in the Federal Register. Public comments on the proposed 
regulations are at www.requlations.qov/MdocketDetail;D=IRS-2009-0018. Final 
regulations under section 7611 are on the Treasury Department and IRS 2014-2015 
Priority Guidance Plan (available at www.irs.qov/uac/Priority-Guidance-Plan). In 
addition, part 4.76.7 of the Internal Revenue Manual, Church Tax Inquiries and 
Examinations, at www.irs.qov/irm/part4/irm 04-076-007.html (updated June 1, 2004, 
August 20, 2010), provides guidelines for conducting tax inquiries and examinations of 
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churches. Consistent with our standard rulemaking process, the final regulations 
process includes careful review of the comments to the proposed regulations, taking 
public feedback into account, and consideration of any necessary changes to the 
proposed regulations and guidance. We are committed to providing updated standards 
that are fair, clear, and easier to administer. 

I am providing a link to Publication 1828, Tax Guide for Churches & Religious 
Organizations, for your reference: wvvw.irs.crov/pub/irs-pdf/p1828.pdf. This publication 
expands upon the issues discussed above and explains in greater detail the benefits 
and responsibilities for these organizations under the federal tax laws. It also provides 
a non-exclusive list of factors in determining whether a communication results in political 
campaign intervention, as well as examples. 

Turning to your second inquiry, the Court in Obergefell  held that the Constitution does 
not permit a State "to bar same-sex couples from marriage on the same terms as 
accorded to couples of the opposite sex." The IRS does not intend to change the 
standards that apply to section 501(c)(3) organizations by reason of the Obergefell 
decision. 

To qualify for tax-exempt status under section 501(c)(3), an organization must be 
organized and operated exclusively for religious, educational, scientific, or other 
charitable purposes. In addition, its net earnings may not inure to the benefit of any 
private individual or shareholder, no substantial part of its activity may be attempting to 
influence legislation, and, as discussed above, the organization may not intervene in 
political campaigns. 

The IRS does not view Obergefell  as having changed the law applicable to section 
501(c)(3) determinations or examinations. Therefore, the IRS will not, because of this 
decision, change existing standards in reviewing applications for recognition of 
exemption under section 501(c)(3) or in examining the qualification of section 501(c)(3) 
organizations. 

I hope this information is helpful. If you have any questions, please contact 
Leonard Oursler, Director, Legislative Aff irs, at (202) 317-6985. 

John A. Koskinen 
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