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Q:
Can a CMA take the advanced CMA classes and count them toward their 8 hours of CEU'S?

A:
Yes, hours taken on advanced CMA programs can count towards the continuing education requirements for CMAs.

Q:
Does an Advanced CMA have to take 8 hours or 16 hours to satisfy Continuing Education requirements?

A:
There is just one eight-hour requirement, in 310:677-13-1.
  So no, they don't have to take 16 hours if they have advanced certification.  Per 310:677-13-6, the continuing education needs to be relevant to the services that the aide is providing.  The rule does not say anything more about continuing education for advanced CMAs.

Q:
I have some students who have been asking about CMA updates.  If they get advanced certification (Diabetes Care and/or Nasogastric) do they have to attend an 8-hour CMA update for their CMA and another 8-hour update for their Advanced CMA to retain their certification?  

A:
There is just one 8-hour requirement, in 310:677-13-1.  So no, they don't have to take 16 hours if they have advanced certification.  Per 310:677-13-6, the continuing education needs to be relevant to the services that the aide is providing.  The rule does not say anything more about continuing education for advanced CMAs.

310:677-13-1.
General requirements

..................

(b)
A certified medication aide shall complete at least eight (8) hours of continuing education every twelve (12) months, excluding the first year of certification, from a State approved program.  A record of successful completion shall be kept in the certified medication aide's personnel file.

310:677-13-6.  Competency and practice standards

(d)
Each certified medication aide shall:

...................

(2)
Demonstrate competency and complete required continuing education that is relevant to the services being provided by the certified medication aide.

[Source: Added at 23 Ok Reg 559, eff 12-22-2005 (emergency); Added at 23 Ok Reg 2422, eff 6-25-2006]

Q:
Does a CMA have to be current in their base certifications (LTCA or HHA) to renew or retest for their CMA?

A:
Yes, certification as a CMA requires certification as a long term care or home health aide.

� 310:677-13-1.	General requirements


(a)	An individual shall be able to read, write, and speak English and be certified in good standing as a home health aide, a long term care aide, or a developmentally disabled direct care aide listed in the Department's Nurse Aide Registry, prior to admission to a State approved certified medication aide training program.  The Department shall make available an attestation form that training programs may use for admission to certified medication aide training.


(b)	A certified medication aide shall complete at least eight (8) hours of continuing education every twelve (12) months, excluding the first year of certification, from a State approved program.  A record of successful completion shall be kept in the certified medication aide's personnel file.


(c)	An employer shall not use as a certified medication aide any individual who does not comply with 63 O.S. Section 1-1950.3(E), OAC 310:677, and the employer's policies and procedures.


(d)	A certified medication aide shall renew certification every 12 months. Recertification requires the following:


(1)	Documentation of completion of at least eight (8) hours of continuing education every twelve (12) months, excluding the first year after certification as a medication aide. Classroom and supervised practical training hours completed by a CMA in a Department-approved advanced training program may count towards the eight required hours of continuing education;


(2)	Current certification as a long term care aide, home health aide or developmentally disabled direct care aide. CMAs may also be certified in the other two (2) categories in addition to the required certification as a long term care aide, home health aide and developmentally disabled direct care aide; and


(3)	Current listing in the nurse aide registry.


(e)	The Department shall approve certified medication aide training programs that meet the requirements of OAC 310:677-13-3 through 13-5, and 310:677-13-9.


(f)	The Department shall review, approve or disapprove a Certified Medication Aide Continuing Education Program application and notify the entity of its action within thirty (30) days of the request or receipt of additional information from the applicant.


(g)	The following words or terms when used in this subchapter shall have the following meaning unless the context clearly indicates otherwise:


(1)	"Stable diabetes" means diabetes associated with a blood glucose level consistently between 80 and 140 milligrams per deciliter (mg/dl) fasting and less than or equal to 180 mg/dl after a meal, and/or a Hemoglobin A1c (HbA1c) at or below 7.0 within the last three months.


(2)	"Unstable diabetes" means:


(A)	A non-acutely ill person with blood glucose levels more than three times over a six week period that are under 80 mg/dl or more than 140 mg/dl fasting, or more than 180 mg/dl two hours after a meal;


(B)	A person with diabetes who has prescriptions for both insulin and glucagon;


(C)	A person with Type I diabetes who experiences hypoglycemia unawareness;


(D)	A person who is newly diagnosed with diabetes and for whom insulin is prescribed; or


(E)	A person who has been previously diagnosed with diabetes and now requires insulin administration for management.  They may be considered stable again when their glucose is maintained in the stable range specified in subsection (g)(1) of this section, which may include maintaining an HbA1c at or below 7.0.


(3)	"Newly diagnosed" means a person who now has a diagnosis of either Type I or Type II diabetes, has a new prescription for insulin, has not been diagnosed with diabetes in the past and who does not have stable diabetes.


[Source:  Added at 12 Ok Reg 3087, eff 7-27-95; Amended at 19 Ok Reg 2106, eff 6-27-2002; Amended at 23 Ok Reg 559, eff 12-22-2005 (emergency); Amended at 23 Ok Reg 2422, eff 6-25-2006; Amended at 24 Ok Reg 2045, eff 6-25-2007]











