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1. What is the Uniform Credentialing Application?  

The Uniform Credentialing Application was developed by the Oklahoma State Department 

of Health based on rules promulgated by the Oklahoma State Board of Health.  The 

application form and the rules are required by Title 63 of the Oklahoma Statutes, Section 1-

106.2, which reads as follows:  

A. By January 1, 1999, the State Board of Health shall promulgate rules necessary to 

develop a uniform application which shall be used in the credentialing process of 

health care providers. The State Department of Health shall develop such application 

form for:  

1. Initial privileges or membership in a hospital, managed care organization, 

or other entity requiring credentials verification; and 

2. Recredentialing or reappointment in a hospital, managed care 

organization, or other entity requiring credentials verification. 

B. Any entity requiring credentials verification may require supplemental 

information. [63 O.S. Section 1-106.2] 

2. Does this form apply only to physicians?   

No.  This form is designed for use by all health care providers who request privileges or 

membership in an entity that requires credentials verification. The application is intended be 

used by health care providers to request privileges or membership in a hospital, managed 

care organization, or other entity requiring credentials verification. 

3. Where do I submit the completed form?   

This application may be submitted to hospitals, ambulatory surgery centers, managed care 

organizations, and other entities requiring credentials verification.   PLEASE DO NOT 

SEND THE APPLICATION TO THE OKLAHOMA STATE DEPARTMENT OF 

HEALTH. 

4. Will I be asked to submit any additional information?   

Credentialing entities may require supplemental information.  You may wish to contact the 

entity to which you plan to apply to determine whether supplemental information may be 

required. 

5. Does the form have to be filled out completely?   

We encourage applicants to fill out the application completely.  Submitting incomplete forms 

to the credentialing entity may delay processing of the application.  If you have questions 

about the applicability of certain items for an application or renewal with a credentialing 
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entity, you may wish to contact that entity.  Filling out the application completely and 

updating it periodically enables the provider to submit just one form to multiple credentialing 

entities. 

6. What do I enter if an item is not applicable? 

If an item is not applicable, please state “NA”.   

7. May I hand-write my responses on the form?   

We recommend printing legibly or typing. 

8. Do I need to sign and date the application?   

Please sign and the date the application in the appropriate section. 

9. What if I run out of space?   

You may attach additional sheets as needed. 

10. Is a credentialing entity allowed to ask for more information than is requested on the 

uniform credentialing application?   

Yes. The law authorizes credentialing entities to require supplemental information. 

11. I am applying for recredentialing or reappointment with an entity that has previously 

approved me for privileges or membership.  My information has not changed since I filed 

my last application with the entity.  Am I required to complete and resubmit the entire 

form?   

The answer will vary depending on the entity to which you are applying.  Some hospitals, 

managed care organizations, or other credentialing entities may require the entire form, while 

others may require only supplemental information.  You should contact the entity to which 

you are applying to determine if they require resubmittal of the entire uniform credentialing 

application, only supplemental information, or some combination of the uniform application 

and supplemental information.   

12. Where can I obtain the form?   

Adobe Acrobat and Word versions of the form are available on the Oklahoma State 

Department of Health website at: 

www.ok.gov/health/Protective_Health/Health_Resources_Development_Service/Uniform_C

redentialing_Application/index.html   

13. What if I have other questions about the application? 

If you have questions pertaining to the standards or requirements of the credentialing entity, 

you should contact that entity.  If you have questions about the law, rule, or the form you 

may contact the Managed Care Systems within the Health Resources Development Service 

of the Oklahoma State Department of Health by telephone at (405) 271-6868, or via email at 

this address:  HealthResources@health.ok.gov 
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