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0 This office has received your request for an official Attorncy General Opinion in
which you ask, in effect, the following question:

What is the appropriate amount that county clerks may charge for
furnishing an electronic copy (or digital image) of an instrument(s)
that is recorded with the clerk and regularly kept by the elerk in a
computer-readable format?

Authority of County Clerks to Keep and Produce Records

91 The county clerks of this State are required by law to keep and produce records in the
following manner:

The county comunissioners shall furnish, and the county clerk shall
maintain, in the office of the county clerk, suitable records for storage for
all instruments of writing subject by law to be recorded in the office of the
county clerk, Suitable record may include either photographic copy,
microphotographic or computer storage of such instruments. All records
shall be available to the public for immediate viewing and reproduction,

19 O.S. Supp.2004, § 286,

92 Besides photographic and microphotographic or computer storage of records,
electronic documents may be accepted by the county clerk for filing as follows:

Notwithstanding any other provision to the contrary in Section 298 of
Title 19 of the Oklahoma Statutes, an electronic document presented in
compliance with the Uniform Electronic Transaction Act is acceptable for
filing. Nothing in this section shall require any county clerk to establish,
accept, or transmit any document in an electronic format.

Id §298.1.

93 In addition to the authorization for storage and acceptance of electronic documents
and instruments of writing filed with the county clerk, the county clerk may reproduce
and store original records in the following manner;




A. County officers may have any or all records kept by any county office
photographed, microphotographed, photostated, reproduced on film or
stored on optical disk. Such film or reproducing material shall be of
durable material and the device used to reproduce such records on film or
other material shall be such as to accurately reproduce and perpetuate the
original records in all details.

19 0.8. 2001, § 155.7.

94 This section of law has been found to authorize county officers "to convert records to
a digital format or other format which offers convenience of storage, so long as the
records can be reproduced accurately 'in all details." A.G. Opin. 02-13, at 71.

Charges For Reproduction of Records

€5 Regardless of the methods by which records may be accepted for filing or stored by
county clerks puisuant to the above statutory provisions, the records must be available for
immediate public inspection and reproduction. 19 O.S. Supp.2004, § 286, Charges for
such reproduction of records by county clerks are provided for by law. See 28 O.S.
Supp.2004, § 32. Relevant to this inquiry, Section 32 specifically provides for fees for
photographic copies as follows:

4, For furnishing photographic copies of photographic records, or of
typewritten script or printed records, per page $1.00....

1d

46 While "photographic copies’ and "photographic records” are not defined in this
provision of law, the term “"photographs" is defined elsewhere in the Oklahoma statutes

as follows:

2. "Photographs” mean a form of a record which consists of still
photographs, stored images, x-tay films, video tapes, or motion pictures[.]

12 O.S. Supp.2004, § 3001 (emphasis added), “Whenever the meaning of a word or
phrase is defined in any statute, such definition is applicable to the same word or phrase
wherever it occurs, except where a contrary intention plainly appears,” 25 0.S.2001, § 2;
see Dolese Bros. Co. v, Privett, 622 P.2d 1080, 1084 (Okla. 1981).

17 Using this definition of photograph, which includes "stored images," it is the opinion
of this office that if a county clerk makes a "paper" copy of a stored image, he/she may
charge the per-page fees authorized by 28 0.8. Supp.2004, § 32. However, to determine
whether the per-page fee may be charged for an "electronic copy" of that same stored
image, we must determine whether an “electronic copy" may be reduced to a "page" as
contemplated in this provision of law.



8 “Electronic" is defined in the Oklahoma statutes in the Uniform Electronic
Transactions Act, 12A 0.8, 2001, §§ 15-101 - 15-121, referenced earlier herein relating
to electronic filing, as follows:

(7) “Electronic” means relating to technology having electrical,
digital, magnetic, wireless, optical, electromagnetic, or similar
capabilities,

Jd. § 15-102. This definition is identical to that contained in Section 2 of the Uniform
Electronic Transactions Act, the provisions of which have, for the most part, been
adopted in Oklahoma. Unif. Elec, Transactions Act § 2, 7A, pt. 1, U.L.A. 4(5) (1999)
[hercinafter ULAlL available at
hitp://www.law.upenn.edu/bll/ulce/fnact99/1990s/uetad9. pdf, The official comment to this
definitional section describes the purpose and applicability of the Uniform Electronic
Transactions Act to cover "intangible media which are technologically capable of storing,
transmitting and reproducing information in human perceivable form, but which lack the
tangible aspect of paper, papyrus or stone." U.L.A. at Comment p.8(4) (emphasis added).
Though not part of the statutory language, official comments to uniform laws have been
employed by courts of this state as important interpretive tools. See Wilkerson Motor Co.
v. Johnson, 580 P.2d 505, 507, (Okla. 1978). This official comment to the Uniform
Electronic Transactions Act illuminates the distinction between the tangible nature of
paper copies and the intangible, though perceptible, nature of electronic copies and has
application to this inquiry. /d. at Comment p.8(4). Because the fees authorized for
photographic copies are applicable to a paper-page charge and because electronic copies
do not have the tangible aspects of paper, it is the opinion of this office that the per-page
fee may pot be charged for electronic copies of records which are kept in a computer-
readable format.

19 As noted, the fees required to be charged by county clerks are set forth in 28 O.S.
2004, § 32(A), unless otherwise provided by law. As also set forth previously, the
provisions in this section of law do not authorize charging fees for electronic copies.
However, the provision of the Oklahoma Open Records Act authorizing fees for copying
and reproduction of records has applicability to computerized records kept by county
officials. See 51 O.S. Supp.2004, § 24A.3. The applicability of this provision of the
Oklahoma Open Records Act to computerized records, for example, was found in
Attorney General Opinion 96-26, where the Attorney General opined in accordance with
the "express language" of the Oklahoma Open Records Act that computer-readable
records of a county assessor are subject to the copying and reproduction limitations of the
Oklahoma Open Records Act. See id. at 83-84. The Oklahoma Open Records Act,
Section 24A.5(3),” specifically provides for a fee for recovery of the reasonable direct
costs -:)i:1 mechanical reproduction of computer-readable records. Id.; A.G. Opin. 96-26, at
81, 84,

410 Where the statutory fee schedules do not authorize the county clerks to charge fees
for electronic copies, recovery of costs is subject to the Oklahoma Open Records Act. See
id, Accordingly, the county clerks of this state may charge a fee "only for recovery of the



reasonable, direct costs" of mechanical reproduction of records in a computer-readable
format, including production of electronic copies. 51 0.8, 2001, § 24A.5(3). If the
request for documents is solely for commercial purposes or would clearly cause excessive
distuption of the public body's essential functions, the county clerks may charge a
reasonable fee to recover the direct costs of a document search. See id. A search fee may
not be imposed in providing electronic copies to newspapers or broadcast media or when
the release of documents is in the public interest. See id. What constitutes a reasonable
fee is a question of fact that cannot be answered within the context of this Opinion, 74
0.5. 2001, § 18b(A)(5). However, the Oklahoma Supreme Court has addressed the
standard to be applied to a document production request of computer-readable records
made pursuant to the Oklahoma Open Records Act in Merrill v. Oklahoma Tax
Commission, 831 P.2d 634 (Okla. 1992). The court stated that a copy charge "based upon
the cost of materials [and] labor needed for providing the computer program and service
to produce the requested data” was lawful, /d. at 642-43,

911 In applying this standard to an open records request for reproducing records
maintained in a computer-readable format by a county assessor, we affirm what was
concluded in Attorney General Opinion 96-26 that recovery may be made for: "(1) the
storage media used, including disk, tape, or other format unless provided by the
requestor; (2) any access or processing charges imposed upon the public body because of
the request; (3) any hardware or software specifically required to fulfill the request and
reproduce the record in computer-readable format which would not otherwise generally
be required or used by the public body; and (4) the cost of labor directly attributable to
fulfilling the request." /d, at 82.

912 It is, therefore, the official Opinion of the Attorney General that:

1. A couaty clerk is authorized to maintain recorded instruments in a
computer-readable format. 19 O.S. 2001 & Supp.2004, §§ 155.7, 286,

298.1,

2, Providing paper copies of stored images is subject to the fee
limitations of 28 O.S. Supp.2004, § 32(4), which authorizes the
imposition of a $1.00 per page charge for each paper copy.

3. Furnishing electronic copies of instruments kept by the clerk in
computer-readable format is subject to the fee limitations of the
Oklahoma Open Records Act, which allows a search fee in some cases,
51 O.S. Supp.2004, § 24A.5(3).
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FOOTNOTES

LA county clerk is a county officer and therefore subject to this provision of law. 19 O.S.
Supp.2004, § 131(A) (Title 19 O.5. Supp.2004, § 131 was amended in the First Repular
Session of the Fiftieth Legislature, however, the amendment is not germane here.) See
2005 Okla, Sess, Laws. ch. 1, § 9.

2 Title 51 0.S. Supp.2004, § 24A.3 was amended in the First Regular Session of the
Fiftieth Legislature with an effective date of November 1, 2005. See 2005 Okla. Sess.
Laws ch, 199, § 4.

3 Title 51 0.8, Supp.2004, § 24A.5 was amended in the First Regular Session of the
Fiftieth Legislature with an effective date of November 1, 2005, See 2005 Okla. Sess.

Laws ch. 199, § 5.

4 Gjmilar to the county clerk's fee schedule in this matter, Section 60 of Title 28 did not
authorize a fee to be collected by the county assessor for electronic copies of records. The
Attorney General found that the definition of “public body" in the Oklahoma Open
Records Act included the office of county assessor, that "computer readable records . . .
are within the definition of a 'record," and that furnishing copies of computer records was
subject to the Oklahoma Open Records Act, including assessing fees for reproducing
records kept in a computer-readable format. A.G. Opin. 96-26, at 80-81.



