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Question Submitted by: The Honorable Robert Hudson, Payne County District

Attorney
1996 OK AG 26
Declded: 01/16/1997
Oklahoma Attorney General

Cile as; 1996 OKAG 26, __ __

110 This office has received your request for an official Oplinien in which you asked, in effect, the following question:
Does a county assessor have the authority to contract to sell public records that are regularly kept in
computer-readable format to a private business for resale to the public?

L
THE OFFICE OF COUNTY ASSESSOR IS CREATED BY STATUTE

111 The office of county assessor Is an elective public office created by statute. 68 O.8, 1991, § 2814, Title 68 also
states, at Section 2815, that the duty of the county assessor Is to "assess all property as provided by law.," In
carrying out that general duty, the Legislature has established many statutory requirements not germane to the
issue of the sale of computer data. The county assessor carries out the statutory duties of collecting information
about property, assigning a valus to certain property, listing the property, and creating public records of this
information, 68 0,5.1991 and Supp. 1996, §§ 2814-2846,

If.
POWERS OF THE COUNTY ASSESSOR AND
INTERACTION OF THE OKLAHOMA OPEN RECORDS ACT

fi2 Generally, the power to make confracts and sell county property Is vested in the county, to be exercised by the
board of county commissioners. 19 0.8, 1991, § 1. There is no specific statutory language allowing the county
assessor to sell, or contract to sell, the public records compiled and regutarly maintained by the county assessor’s
office in a computer-readable format, or any other fype of property belonging to the assessor's office or the county.

113 To the contrary, the Legislature recognized that the county assessor would compite records which would be
public records, and, by statute, established a specific fee schedule for furnishing copies of these records. 28 O.S.
Supp.1996, § 60. The statute distinguishes the fees to be charged for copies of ail other records from those to be
charged for copies of standard maps made by the county assessor's office. The statute states:

All county assessors shall charge and collect the following flat fees to be uniform throughout the
state, and the county assessor shail not be required to itemize or charge these fees pursuant to any
other scheduls, except as specifically provided by law:;
For furnishing all records avallable for copying; In paper form and in a size 81/2" x 14"
or smaller, and in one color on white paper, per page the fee shall be as provided in the
Oklahoma Open Records Act, Section 24A.1 et seq. of Title 51 of the Oklahoma
Statutes;

For furnishing standard maps: in paper form and in one color an white paper or blue
line, per map and in the following standard sizes when avaitable:

1. 'A'size approximately 8 1/2" x 11" $5.00

2, 'B'size approximately 11" x 17"
'C' size approximately 17"x 22"

'D’ size approximately 22" x 34" $7.00
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3. 'E' size approximately 34" x 44" $10.00

28 0.8, Supp.19986, § 60 (emphasis added),

114 The Legislature acknowledged that records in the control or possession of the county assessor are subject to
the provisions of the Oklahoma Open Records Act, 51 O.8. 1991 and Supp.1996, §§ 24A.1 - 24A.24 ("the Act"}, in
the emphasized portion of the above-quoted statute and In the express language of the Act itself at Section 24A.5.
The definition of a "public body" in the Act clearly encompasses the office of county assessor. "Public body" is

defined In the Cpen Records Act as:

[Alny office, . . . county, . . . or any subdivision thereof, supported in whole or in part by public funds
or entrusted with the expenditure of public funds or administering or operating public property, and all

committees, or subcommiittess thereof,

51 0.S. Supp.1996, § 24A.3(2).

15 The computer-readable records in the possession or control of the county assessor's office are within the
definition of a "record" meant to be covered by the Act, since the Act does not limit its application based upon the

format of the record. "Record" Is defined in the Act, in relevant part, as.

[A)ll documents, Including, but not limited to, any book, paper, photograph, microfim, data files
created by or used with computer software, computer tape, disk, and record . . . or other
materfal regardless of physical form or characteristic, created by, received by, under the
authority of, or coming into the custody, control or possession of public officlals, public bodies, or
their representatives in connection with the transaction of public business, the expenditure of public

funds or the adminlistering of public property.

51 0.S. Supp.1996, § 24A.3(1) (emphasis added).

116 The Legislature, by the language in 28 O.S. Supp.1998, § 60, also contemplated the county assessor's office
being asked to furnish coples of documents such as maps in standard map sizes In excess of 81/2" x 14", the
largest copy size addressed by the Act. 51 O.S. Supp.1998, § 24A.5(3). Computer tapes, disks, and records were
already subject to the Act, and thus were not addressed in the specific fees statute for county assessors. 28 0.5,

Supp.1988, § 60,

.
FEES THAT MAY BE CHARGED UNDER THE OPEN RECORDS ACT

§I7 The stated public policy of the Act includes ensuring and facllitating “the public's right of access to and review of
government records so they may efficlently and intelfigently exercise their inherent political power." 51 0.5. 1991, §
24A.2. When that public policy is applied to a situation in which the county assessor has no specific statutory
authority to contract to sell the public records that are regularly kept in computer-readable format to a private
business, the result Is clear. The county assessor, if requested to make copies, must follow the provisions of the
Act and provide copies; but, the assessor may not sell public records to a private business for fees other than

those ailowed in the relevant Oklahoma statutes.

{8 Insofar as copying or reproduction fees are concerned, the Act would allow the county assessor to "charge a
fee only for recovery of the reasonable, direct costs of document copying, or mechanical reproduction."! 51 0.8.
Supp.1996, § 24A.5(3). What "the reasonable, direct costs" are for reproducing these records in this format is a
question of fact that cannot be answered in an Attorey General Opinion. 74 O.S. Supp.1996, § 18b(A)(5). The
Supreme Court has, however, elaborated upon this standard Iin Merrill v. Oklahoma Tax Commission, 831 P.2d

634 (Okla. 1692).

119 In Merrill, the Court examined a request for records in microfiche and computer-readable (computer tape}
formats. In elaborating upon the standard of "reasonable, direct costs” in this format, the Court stated that a
reproduction or copy charge "based upon the cost of materials [and] labor needed for providing the computer
program and service to produce the requested data" was lawful. Merrill, 831 P.2d at 642-43.
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1110 In view of the Court's statement in Merrill and the legislative admonition in §1 O.S. Supp.19986, § 24A.5(3} that
fees, such as reproduction fees, are not to "be used for the purpose of discouraging requests for information or as
obstacles to disclosure of requested information,” public bodies, such as the office of county assessor, may only
recover the cost of materials and tabor specifically incurred In reproducing existing computer records in a
computer-readable format. In application, this means that a public body could charge a requestor for (1) the
storage media used, Including digk, tape, or other format unless provided by the requestor; (2) any access or
processing charges imposed upon the public body because of the request, (3) any hardware or software
specifically required to fulfill the request and reproduce the record in computer-readable format which would not
otherwise generally be required or used by the public body; and (4) the cost of fabor directly atlributable to fulfilling
the request. The public body would not, however, be able to charge for (1) hardware or software or a percentage
thereof which is otherwise generally required or used by the public body for day-to-day operations; (2) storage,
processing or access charges not specifically finked to the request; or {3) maintenance and materials generally
required by the public body for day-to-day operations and not directly resulting from the request. In the context of a
request for a paper record, this is like a public body belng unable to charge for (1) a percentage of the cost of a
typewriter or copying machine used to make the copies; (2) the cost of archiving and storing the records; or (3) the
cost of fixing a copler which broke while copying a record, Of course, whether these or any cther particular charges

could be imposed in a given situation, is ultimately a question of fact.

911 Under Section 24A.5(3) of the Act, a public body such as the county assessor may also charge a search fee2
in connection with responding to a records request “if the request: (a) is solely for a commercial purpose, or (b)
would clearly cause excessive disruption of the public body's essential functions[.]' Whether the request Is within
gither of these categories fs a question of fact that cannot be answered in an Attorney General Opinicn. 74 O.S.
Supp.1996, § 18b(AX5). The Merrill case, however, Is again Instructive in this regard.

112 In Merrill, the Oklahoma Supreme Court affirmed the trial court's finding that both prerequisites fo charging a
search fee were present with respect to the records request under review. Merrill, 831 P.2d at 642, The trial court
had determined that the requestor intended to use the records in his law practice (commercial purpose} and that
employees of the Tax Commission would have to be diverted from their regular johs to respond to the request
because this was the first request the Commission had ever received "for computer-readable copies and there
[was] a five-year backlog in developing computer jobs and systems” {excessive disruption). Merrill, 831 P.2d at

642.

113 Given the holding in Merrill with regard to search fees, it is clear that a public body, such as a county assessor,
may charge a search fes in connection with respending to a request if it can be demonstrated that the request "is
solely for commaercial purpose” or "would clearly cause excessive disruption of the public body's essential
functions." 51 O.S. Supp.1996 § 24A.5(3). Should a public body choose to charge a search fee it should proceed
with caution in view of the legislative warning set forth in the Act which provides in pertinent part:

In ho case shall a search fee be charged when the release of said documents is In the public interest,
including, but not limited to, release to the news media, scholars, authors and taxpayers seeking to
determine whether those entrusted with the affairs of the government are honestly, faithfully, and

competently performing their duties as public servants,

51 0.8, Supp.19986, § 24A.5(3). (See, e.g., A.G. Opin. 88-35, in which the Attorney General opined that pursuant to
the above-quoted language, a search fee may not be charged to a member of the news media.)

1114 Since this office has determined that the county assessor does not have the authority to contract to sell public
records that are regularly kept in computer-readable format to a private business, It is unnecessary to conslder

your question regarding the fee arrangement under that type of sale.

915 It Is, therefore, the official Oplnion of the Attorney General that:
1, A county assessor does not have the authority pursuant to 68 0.8, 1991 and Supp.1996, §§ 2814-2846,

28 0.S. Supp.1996, § 60, or the Open Records Act, 51 0.8, 1991 and Supp.1996, §§ 24A.1 - 24A.24, to
contract to sell public records that are regularly kept in computer-readable format to a private business for
resale to the public. A county assessor may only charge the fees for such records that are set forth in 28
0.8. Supp.1996, § 60 and 51 0.8, Supp. 1996, § 24A.5(3).

2, Insofar as copyling or reproduction fees are concerned, a county assessor, under 51 0.8, Supp.1996, §
24A.5(3), may charge a "fee only for recovery of the reasonable, direct costs of [the] mechanical

reproduction” of the requested computer-readable records.
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3. Additionally, a county assessor, pursuant to 51 0.S. Supp.1998, § 24A.5(3), may charge a search fee in
connection with responding to a request for such records only If the request "is solely for commercial
purpose" or "would clearly cause excessive disruption of the public hody's essential functions.”

W.A. DREW EDMCONDSON
ATTORNEY GENERAL OF OKLAHOMA

VICTOR N. BIRD
CHIEF DEPUTY ATTORNEY GENERAL, CIVIL DIVISION

GLEN D. HAMMONDS
ASSISTANT ATTORNEY GENERAL

FOOTNOTES:

1 A in the case with all fees charged under the Act, a public body stich as a county assessor must "post a written
schedule of said fees at its principal office and [file the same] with the county clerk." 51 0.8. Supp.1996, § 24A.5

(3)

2 See note 1.
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