January 2, 1996

Declaratory Rulings

from

THE BOARD OF GOVERNERS OF THE LICENSED ARCHITECTS AND LANDSCAPE ARCHITECTS OF OKLAHOMA

At the regular meetings of the Board held June 8, 1995, September 14, 1995 and December 7, 1995, the Board discussed a letter from Mr. Grant Easterling, Administrator, Building Plans Review for the City of Tulsa, wherein six (6) declaratory rulings were requested from this Board.  They were as follows, along with the responses by the Board:
Question

1. Are the Board’s rules set forth in the Oklahoma Administrative code at Title 55, Chapter 10, Subchapters 1 through 15 (“OAC 55:10”), the official and binding interpretation of the Oklahoma State Architectural Act (the “Act”), 59 O.S. 1991 and Supp. 1994, Sections 46.1 et seq., or are they simply a “recommended guide” for local jurisdictions to help in setting local standards?

Response

The Oklahoma Administrative Procedures Act provides as follows                       with regard to rules:

Rules shall be valid and binding on person they affect, and shall have the force of law unless amended or revised or unless a court of competent jurisdiction determines otherwise.  Except as otherwise provided by law, rules shall be prima facie evidence of the proper interpretation of the matter to which they refer.
75 O.S. 1991, Section 308.2
Question

2. If OAC 55:10 is only a guide, is there any authority other than the courts that should/must be approached to interpret the Act?

 Response

 
An answer to this question is not necessary in view of the answer to   question 1.

Question

3. If OAC 55:10 is the official and binding interpretation of the Act:  

a. Is the Board of Governors of the Licensed Architects and Landscape Architects of Oklahoma the singular interpreter and appellate/interpreter for the Act?
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b. What reference (s) or standard (s) are used to interpret and set the scope of the Act project type restrictions, i.e. BOCA Building Code, indicated use and public nature of a facility, even dictionary definitions to differentiate and stipulate semantics?

Response

(a.) It is within the powers and duties of the Board to promulgate rules of conduct governing the practice of licensed architects and landscape architects.  The Board is also given the duty to initiate proceedings for violation of the Act or Board rules.  59 O.S. 1991, Section 46.7 (12, 14).  Any person may request that the Board make a declaratory ruling as to the application or enforcement of any rule or statute to a given set of circumstances.  OAC 55:10-3-10.  Therefore, the Board is the interpreter for the Act unless and until a court of competent jurisdiction rules on a particular matter relating to the Act or the Board’s rules.

(b.) Interpreting the Act begins with a plain reading of the statutes.  Statutes are to be construed by reading their provisions with ordinary and common definitions and understanding of the words used unless the context dictates a special or technical definition is to be understood.  25 O.S. 1991, Section 1.  Many of the terms used in the statutes are defined there.  If other statutes define a term that is not defined in the Act that definition will apply unless a contrary intention appears.  25 O.S. 1991, Section 2.  The Board’s rules also assist in interpreting and applying the Act, and as noted above, they have the force and effect of law.
4. The Board’s ruling after discussion and vote is as follows concerning what building types require and architect:

Question

Are commercial buildings which do not exceed two stories in height specifically exempted from the State Architectural Act, regardless of size or occupancy load?

Response

The Act specifically states that it shall not apply to commercial buildings not exceeding two stories in height.  O.S. 59, 1991, Section 46.3-C.

Question

When does a commercial building become an assembly hall?  Are building code definitions used as criteria?
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Response
A building is an assembly hall if it is one of the specifically enumerated entities in OAC 55:10-1-3 under the definition of “assembly hall” or if it is used to gather 50 or more persons together for such purposes as deliberation, worship, entertainment, amusement, or awaiting transportation.  If a building fits within those criteria, it requires an architect.  The BOCA building code definitions are not the criteria.

Question

Does the reference to a construction valuation greater than $40,000.00 in the first sentence of 59 O.S. 1991, Section 46.3 (C) refer only to school building, not to any other building type mentioned in that sentence?

Response

The 40,000.00 total cost used in the first sentence of 59 O.S. 1991, Section 46.3 (C) applies only to school buildings.  The $40,000.00 total cost requirement in the second sentence applies to all the entities listed in that sentence.

Question

Is there a scope, size or occupancy load which automatically requires a building be considered an “assembly hall” because of public safety consideration, regardless of the business conducted?
Response

There is no scope, size, or occupancy load which automatically requires a building be considered an “assembly hall” because of public safety consideration, regardless of the business conducted.  The definition of assembly hall in the rules contemplates a purpose in addition to a gathering of 50 or more person.

Question

The definition of assembly hall in OAC 55:10-1-3 says it includes, but is not limited to, all buildings or portions of buildings used for gathering together 50 or more persons for such purposes as deliberation, worship, entertainment, amusement, or awaiting transportation.  It goes on to provide a list of occupancies that are included.  What is the effect of the phrase “but not limited to”?

Response

The fact that the definition of assembly hall in OAC 55:10-1-3 uses the phrase “include, but not limited to” indicates that there may be buildings other than those on the list which would come within the definition.
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Question

Does the product/service being bought/rented have any bearing on the interpretation of entertainment or amusement, i.e. paint vs. clothing vs. video tapes vs. books vs. cleaning 
service, etc?  Would it if the occupancy is greater than 50 and a valuation greater than $40,000.00?

Response

See the analysis in the preceding responses.  Differentiating between commercial building and assembly hall is difficult and involves combining all the elements of the Act and Board rules.  These must be read in a way to harmonize all provisions.  Application of the Act and Board rules to the facts of circumstances of a particular building may require a ruling by this Board, which can be requested as provided in OAC 55:10-3-10.

Question

5. If a seal is required, may an out-of-state seal be present on the set of documents if a seal of a licensed architect, state of Oklahoma appears there also?

Response

The use of a seal declares authorship and is prima facie evidence that the technical submission was prepared by or under the direct and personal supervision of the individual named on said seal.  OAC 55:10-11-9.  A licensed architect, State of Oklahoma is prohibited from placing his or her seal on any drawings or specifications not done under the architect’s personal and direct supervision.  59 O.S. 1991, Section 46.25; OAC 55:10-11-12.

Title 59 O.S. 1991, Section 46.22 and OAC 55:10-15-1 prohibit holding oneself out as authorized to practice architecture in this state without being licensed here.

1. An architect placed his or her seal on plans not done under the architect’s direct and personal supervision.

2. An architect practiced or held himself or herself out as authorized to practice architecture in Oklahoma without being licensed here.

The ultimate determination of whether a violation has occurred, and if so the appropriate penalty is to be made by the Board after notice and hearing as set forth in 59 O.S. 1991, Section 46.14.

Question

6. If a seal is not required, may an out-of-state seal be present on the set of documents, whether or not accompanied by a state of Oklahoma licensed architect’s seal?
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Response

Generally, the State Architectural Act does not apply to person, firms, or corporations who prepare plans and specifications for buildings not specified in the Act as requiring an architect licensed under the laws of the State of Oklahoma.  59 O.S. 1991, Section 46.21.

However, section 46.21 goes on to say “providing such person, firms or corporations shall not, in any manner, represent himself or itself to be an architect or other title of profession or business using form of the word, “Architect”.  This prohibition applies to all persons, and makes no exception for a person who may actually be a licensed architect in another state.

This declaratory ruling is binding unless overturned by the Board or a court of law.  Thank you for your attention to this matter.  Should you have any questions, please call this office.

