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November 29, 2011

Stephen M. Willoughby, ENP

Chairman — Oklahoma Statewide 9-1-1 Advisory Board
C/0 ACOG, 21 E. Main, Suite 100

Oklahoma City, OK 73104

Dear Mr. Willoughby,

The inquiry regarding “AT&T’s Oklahoma’s 9-1-1 Tandem to 9-1-1 Tandem Transfer” feature was
presented to the State 9-1-1 Advisory Board under New Business on October 25, 2011 by a consultant
operating in Oklahoma. The same consultant requested that AT&T provide, at no charge, the same
tandem to tandem transfer function found in AT&T Oklahoma'’s Wireless E911 Tariff to a wireline
service. AT&T Oklahoma is unable to accommodate this request because the 9-1-1 Tandem to 9-1-1
Tandem Transfer service found in AT&T Oklahoma existing tariff is limited to wireless tandem transfers
only. Before AT&T Oklahoma will implement 9-1-1 Tandem to 9-1-1 Tandem Transfer service for
wireless, it has to first receive a request from a PSAP, and as of today, no PSAP has made such a request.
Upon receipt of a valid PSAP request, AT&T Oklahoma will review the request, and hopefully be able to
implement the service.

To confirm my comments above, | encourage you to review the AT&T Oklahoma tariff you referenced in
your letter including the Definitional section. A review of Section 6 of the Wireless 9-1-1 tariff makes a
clear distinction that this is available for Wireless transfers only. The relevant portion of Section 6
states as follows:

9-1-1 TANDEM TO 9-1-1 TANDEM TRANSFER — The ability to transfer a Wireless 9-1-1 call from
a PSAP served by one SBC 9-1-1 tandem (a.k.a Selective Router) to a PSAP served by a different
SBC 9-1-1 Tandem when the two tandems are geographically adjacent and are served by the
same SBC automatic location identification (ALl) host system

I will address below each question you raised in your letter.

1 Currently, does AT&T have the ability to transfer location information when neighboring PSAP
is served by a different AT&T Oklahoma 9-1-1 Tandem? /t is critical that we segregate the tariff
language that has been questioned versus possible future service offerings available through
AT&T. Yes, AT&T does have the ability to transfer location information when ESINET is in use.
The ability to transfer location information is a function of ESINet I3 standards. This service
offering is being implemented by AT&T in many locations across the nation but, has not been
requested by any AT&T Oklahoma Customer. With regard to wireless transfers, only AN/ is
transferred and the receiving PSAP must rebid the same AT&T automatic location identification
(ALl) host system to get location information.

2. If this feature is available, how does a PSAP obtain the service described in the tariff? AT&T
currently provides this service to PSAP’s that have formally requested the service. As long as the
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request adheres to the tariff, no additional charges should apply. With requests outside the
tariff, additional charges would apply and would be priced on individual case basis.

3. If this feature is not yet available, will AT&T please provide the information as to when this “9-
1-1 Tandem To Tandem Transfer” feature as described in the tariff will be available to PSAPs
currently paying fees for Wireless Phase | and Wireless Phase li service from AT&T? AT&T
currently provides this service to PSAP’s that have formally requested the service. As long as the
request adheres to the tariff, no additional charges should apply. With requests outside the
tariff, additional charges would apply and would be priced on individual case basis.

I'hope this clears up any questions that the Board might have.

Sincerely
R
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Ronnie Freeman, ENP
Application Sales Executive II
AT&T Public Safety Solutions
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